Прилуки ВКонтакте
Прилуки Facebook
Прилуки Google+
Написать
Пятница, 29.03.2024, 10:53

Календарь новостей

«  Январь 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Форма входа

Приветствую Вас Гость!

Поиск

Реклама

Наш опрос

Хотели бы вы жить в другом городе?
Всего ответов: 62

Погода

Облако тегов

Статистика



Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Особливості деклараційної кампанії – 2011
Особливості деклараційної кампанії – 2011
Інтерв’ю з першим заступником начальника Прилуцької ОДПІ Владиславом Вертипорохом

- Із 1 січня розпочалася кампанія декларування доходів, отриманих громадянами протягом 2010 року. Владиславе Володимировичу, як проходитиме кампанія декларування цього року у зв’язку з набранням чинності Податковим кодексом?
- Декларування доходів фізичних осіб у 2011 році пов’язане з виконанням платниками податку вимог Закону України від 22 травня 2003 року №889-ІV «Про податок з доходів фізичних осіб», згідно з яким вони у відповідних випадках зобов’язані подати річну податкову декларацію для того, щоб сплатити податок, або мають право подати декларацію з метою повернення податку з бюджету.
Слід зазначити, що деклараційна кампанія нинішнього року буде провадитися відповідно до норм саме Закону №889 і не матиме значних відмінностей від минулорічної.
- Які особливості проведення кампанії декларування-2011?
- Суттєвим є те, що Податковим кодексом України, починаючи з 2011 року, термін декларування доходів громадян продовжено на місяць. Тобто, вже за наслідками звітного 2010-го декларацію потрібно буде подати до 1 травня 2011 року. Крім цього, за наслідками минулого року громадяни мають змогу скористатися ще й додатковими видами податкового кредиту щодо витрат, понесених у ньому. Зокрема, щодо суми коштів, сплачених платником податку у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу, який належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива; щодо частини суми процентів (комісій, винагороди) за іпотечним житловим кредитом, договором оренди житла з викупом або фінансового лізингу житла, сплачених платником податку, що розраховується за правилами, визначеними статтею 10 згаданого Закону; щодо суми витрат платника податку на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним.
При цьому слід урахувати, що оскільки зміни до Закону №889 щодо вказаних другого та третього видів податкового кредиту набрали чинності у липні 2010 року, то до таких податкових кредитів приймаються лише витрати, понесені платниками податку з липня 2010 року.
У Податковому кодексі України термін «податковий кредит» замінено іншим терміном – «податкова знижка».
- Владиславе Володимировичу, нагадайте, будь ласка, нашим читачам, у яких випадках громадяни мають право подати декларацію, щоб повернути частину сплаченого у 2010 році податку?
- Як і протягом 2005-2010 років, громадяни, котрі в році, що минув, отримували доходи у вигляді заробітної плати, інші, прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та відшкодування, можуть зменшити свій річний оподатковуваний дохід щодо витрат, які вони понесли протягом 2010 року на навчання, страхування, штучне запліднення, у вигляді пожертвувань та благодійних внесків неприбутковим організаціям, зареєстрованим в Україні, на іпотечне кредитування.
- Хто із громадян за наслідками 2010 року повинен подати декларацію в обов’язковому порядку?
- Річну податкову декларацію про доходи зобов’язані подати громадяни, котрі протягом 2010 року одержували такі доходи: нецільову благодійну допомогу від благодійників-фізичних осіб, розмір якої сукупно за 2010 рік перевищив 1220 грн. (якщо громадянин не має права на отримання податкової соціальної пільги); від нерезидентів (іноземців) та із-за кордону; від здійснення операцій з інвестиційними активами (тобто, від продажу цінних паперів, корпоративних прав та інше); від надання майна в оренду іншим фізичним особам; від отримання спадщини і подарунків; від одержання доходів у вигляді виграшу у гральних закладах; від фізичних осіб, які не є суб’єктами підприємницької діяльності; у вигляді заборгованості, за якою минув строк позовної давності та яка за 2010 рік перевищила 434,50 грн. Наприклад, це може бути заборгованість по комунальних платежах та неповернутих кредитах банків.
Якщо протягом 2010 року громадяни одержували інші доходи, з яких податок не утримувався, вони зобов’язані задекларувати доходи й сплатити його. Крім того, зобов’язані подавати декларацію працівники, які звільнилися з роботи і в яких за результатами проведеного остаточного розрахунку при звільненні не вистачило доходів для сплати податку. Також обов’язково слід задекларувати суми надміру витрачених коштів, отриманих на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлений строк працівником, котрий звільнився. Такі платники податку доплачують податок на доходи фізичних осіб на підставі поданої ними декларації.
- Владиславе Володимировичу, до якого податкового органу мають звернутися громадяни, щоб подати декларацію: за місцем проживання чи за місцем отримання доходів?
- Річна податкова декларація про майновий стан і доходи подається громадянами до податкового органу за місцем своєї податкової адреси (місце постійного або переважного проживання платника податку за паспортними даними). У Прилуцькій ОДПІ це віконце №1 в операційному залі, що на першому поверсі інспекції.
Декларацію можна також надіслати на адресу податкового органу поштою з повідомленням про вручення не пізніше, ніж за 10 днів до закінчення граничного терміну її подання.
- Коли необхідно сплатити податок громадянам, котрі зобов’язані подати декларацію?
- Громадянин зобов’язаний погасити нараховану суму податку за річною податковою декларацією протягом тридцяти календарних днів від дня отримання податкового повідомлення про таке нарахування.
- Дякую за розмову.
Людмила Яценко
Просмотров: 528 | Добавил: admin | Рейтинг: 0.0/0 | |
Всего комментариев: 0
Смотрите также:
Молодь і СНІД (0)
До дитбудинку - з концертом (1)
25 вересня в Прилуках виповнюється 70 років Леоніду Борисовичу Купрійчуку (0)
До порядку – по порядку! (0)
Вісник місцевої влади (0)
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]




www.priluki.at.ua © 2024 | Используются технологии uCoz