Прилуки ВКонтакте
Прилуки Facebook
Прилуки Google+
Написать
Суббота, 20.04.2024, 12:11

Календарь новостей

«  Август 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Форма входа

Приветствую Вас Гость!

Поиск

Реклама

Наш опрос

Хотели бы вы жить в другом городе?
Всего ответов: 62

Погода

Облако тегов

Статистика



Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
У новий навчальний рік з оптимізмом, але без оптимізації
За два тижні – Перше вересня. І поки діти ще спокійнісінько відпочивають на канікулах, дорослі вже завершують останні приготування до того, аби новий навчальний рік у Прилуках розпочався і пройшов на відмінно. Про це і не тільки - в інтерв'ю з начальником управління освіти міської ради Тетяною Клименко.
ЯКБИ ГРОШІ, ЗРОБИЛИ Б БІЛЬШЕ

- Тетяно Михайлівно, днями спеціальна робоча група перевірила стан готовності шкіл, гімназій та дитсадків до нового навчального року. Ви задоволені зробленим за літо?
- У цілому так. Хоча, май місто достатньо бюджетних коштів, можна було б зробити й більше. Наприклад, замінити сантехніку й відремонтувати дах у Центрі науково-технічної творчості молоді, привести до ладу спортмайданчик зі штучним покриттям у ДЮСШ. Проте радує, що переважну більшість запланованого ми таки виконали, тож усі заклади освіти Прилук уже сьогодні готові прийняти дітей на навчання. Спільними зусиллями батьків, працівників дитсадків, гімназій, шкіл, ДЮСШ, ЦТДЮ, Центру науково-технічної творчості за підтримки міської влади і спонсорів (їм окреме спасибі за увагу до освіти) у дошкільних, загальноосвітніх і позашкільних закладах проведено поточні ремонти, приведено в належний стан прилеглі території. «Град» уже писав про те, що з нового навчального року в Прилуках не буде жодної школи зі зручностями надворі - у ЗОШ №2 добудовуємо внутрішній санвузол, який, до того ж, з’єднає два її корпуси. Школа №9 може похвалитися капітальним ремонтом центрального входу, у школі №14 відремонтовано тепломережу. У ДЮСШ відбувся капремонт медичного кабінету, а в ДНЗ №№2, 19 - довгоочікувана реконструкція дахів. Нарешті вирішилася проблема капітального ремонту даху школи №7. Цього літа продовжилася акція по заміні вікон на сучасні склопакети. Їх усього встановлено 29 (у чотирьох школах - №№2, 6, 7, 13). Як і обіцяв міський голова Юрій Беркут, поступово всі заклади освіти Прилук матимуть такі склопакети. Я б могла ще довго перераховувати справи в рамках підготовки до 2011-2012 навчального року, але це зайве. Незабаром діти та батьки на власні очі побачать, що конкретно зроблено в кожному навчальному закладі. Додам лише одне: на ремонти закладів освіти нинішнього літа з різних джерел пішло 2 мільйони 726 тисяч гривень.
- Чи порадуєте Ви прилучан новинами про будівництво гімназії №1, а точніше її другого корпусу? Коли воно розпочнеться?
- У 2011-2012 навчальному році. Тендер з визначення виконавця робіт уже пройшов. 
ХРИСТИЯНСЬКА ЕТИКА ЗА БАЖАННЯМ

- Від справ господарських перейдімо до навчання і виховання. Які нововведення чекають на прилуцьких учнів та вчителів з 1 вересня?
- Їх багато, тому зупинюся на головних. З 1 вересня управління освіти, всі загальноосвітні заклади Прилук розпочинають перший етап роботи над новою науково-методичною темою «Формування світоглядних орієнтирів та духовно-моральних цінностей особистості у навчально-виховному процесі». Розрахована ця робота, як і над попередньою темою, що стосувалася екологічного виховання, на п’ять років. Навряд чи хто сперечатиметься, що проблема духовності нині дуже актуальна. Діти ростуть у суспільстві, де культивуються егоїзм і насильство, де модно бути злим, жорстоким. Заклопотані зароблянням на хліб насущний, батьки інколи відкладають виховання своїх чад на потім. А те «потім» обертається плачевними наслідками.
- Я чула, що з 1 вересня у школах та гімназіях Прилук вводиться курс «Основи християнської етики». Його вивчатимуть усі й в обов'язковому порядку?
- Ні. Тільки за бажанням і письмовою згодою батьків. Право вибору за ними. До сьогодні такий курс викладався лише в школі №14. Програма «Основ християнської етики» розроблена й затверджена Міністерством освіти і розрахована на учнів 1-11 класів. Вивчати даний курс можна з будь-якого класу, навіть з одинадцятого.
- А фахівці для цього є?
- Так. Це вчителі, котрі пройшли курси підвищення кваліфікації з «Основ християнської етики». Помиляються ті, хто вважає, що за викладачів будуть священики. Їх можна запрошувати на бесіди, дискусії, але не більше. До речі, в Прилуках уже створено міське методоб’єднання викладачів «Основ християнської етики». 
- Які ще з головних нововведень?
- На сьогодні Прилуки – беззаперечний лідер на Чернігівщині по забезпеченості шкіл комп’ютерною технікою. Крім того, нещодавно методичними доробками освітян нашого міста зацікавилася Академія педагогічних наук. Результат не забарився – дев’ять загальноосвітніх закладів Прилук (гімназії №№1, 5 і школи №№2, 6, 7, 9, 10, 13, 14) серед 27 з усієї Чернігівщини пройшли відбір щодо участі у пілотному національному проекті «Відкритий світ», котрий розширить можливості їх інформаційного забезпечення. Це стане своєрідною підготовкою до 1 вересня 2012 року, коли інформатика почне викладатися вже з другого класу. 
- Інформаційні технології, комп’ютери – це все добре. Але підручники теж іще ніхто не відміняв. Чи не бракує їх прилуцьким школярам?
- Стовідсоткової забезпеченості підручниками Міністерство освіти не обіцяє. Скільки дадуть – стільки й буде. Це залежить не від нас. На даний момент 1-4 класи на 40,3% забезпечені підручниками нового покоління і на 97,8% - основними підручниками. Забезпеченість підручниками нового покоління 5-9 класів складає 99,8%, а 10-11-х – 33,5%. Наразі в магазині наочних посібників Чернігова знаходиться 45% підручників для одинадцятикласників, які отримаємо до 20 серпня. В усі гімназії та школи міста вже надійшли класні журнали і журнали для гурткової роботи, навчальні програми.
МІСЬКА ВЛАДА НА СКОРОЧЕННЯ НЕ ПІДЕ

- Тетяно Михайлівно, а скільки учнів сяде за парти в Прилуках 1 вересня? 
- До перших класів набрано 469 учнів, тоді як минулого року – 592. Тут тенденція до скорочення чисельності. З десятикласниками навпаки: минулого року їх було 232, а нинішнього – 384. Загалом першого вересня в Прилуках сядуть за парти 5505 учнів, що на 291 учня менше, ніж торік. Дошкільні навчальні заклади відвідують 2035 дітей, що майже на рівні попереднього року.
- З метою економії бюджетних коштів область вимагає оптимізації мережі шкільної освіти. Головне обласне фінансове управління вважає, що якби Прилуки довели наповнюваність класів до граничного рівня (30 учнів), «більш ефективно» розміщували дітей між навчальними закладами, то можна було не відкривати в місті 35 класів. А це мінус 59,5 педагогічних ставок і немала економія на зарплаті вчителям – 1,2 мільйона гривень. То піде чи ні міська влада на такий крок?
- За останні п’ять років у Прилуках не закрито жодного дитсадка чи школи. Оптимізації шкільної мережі, яка потягне за собою тотальні скорочення педпрацівників і проблеми зі зміною шкіл для дітей, у нашому місті не буде й цього року. Водночас ми доводитимемо до норми наповнюваність перших, п’ятих та десятих класів. З розрахунку мінімум 25-26 учнів. Хоча для перших класів двох шкіл - №№2 і 12 будуть винятки. Друга школа набрала 21, а дванадцята всього 19 першачків. І якщо зараз не відкрити там перші класи, то в подальшому школи загинуть. Ми не маємо морального права робити це, тому й підемо на винятки. Найбільше ж перших класів набрала школа №6 – їх там три. По два класи першачків у гімназіях №№1, 5 та школах №№9, 14, у решті шкіл по одному першому класу.
- Держава нарешті звернула увагу на освітян і почала підвищувати їм зарплатню. Це допомагає боротися з дефіцитом кадрів?
- Боротися нема з чим – прилуцька освіта педкадрами забезпечена на сто відсотків. Наразі у нас лише одна вакансія – викладача музики в гімназії №5. Але ця проблема не глобальна.
- Прокоментуйте, будь ласка, зміни, що відбулися в керівному складі шкіл.
- А що тут коментувати? За власним бажанням звільнився з посади директора школи №13 Микола Калюжний, на його місце призначено колишнього заступника директора з навчально-виховної роботи спеціалізованої школи №6 Дмитра Клугмана – людину розумну, досвідчену, авторитетну. На місці Дмитра Григоровича тепер працює викладач школи №6, заслужений учитель України Людмила Рілова.
ПЕРШЕ ВЕРЕСНЯ НЕ ПЕРЕНОСИТЬСЯ

- А як щодо змін, пов’язаних із Євро-2012? Навколо них уже чимало домислів і паніки…
- І дарма. Нічого кардинального не передбачається. У зв’язку з проведенням в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу заняття в усіх навчальних закладах завершаться 25 травня 2012 року. Якщо конкретніше, то в 1-8 та 10 класах – 25 травня, у 9-х – 14 травня, в 11-х – 3 травня. Навчальний рік для випускників початкової, основної та старшої школи закінчиться державною підсумковою атестацією: для учнів четвертих класів вона пройде 11-18 травня, для дев’ятикласників – 15-30 травня, для одинадцятикласників – 4-11 травня. Після ДПА для учнів 11 класів орієнтовно 12 травня буде проведено випускний вечір. Зовнішнє незалежне оцінювання заплановано на період з 14 травня по 7 червня. З осінніми, зимовими та весняними канікулами ніяких метаморфоз. Як і раніше, їхня загальна тривалість буде не меншою, ніж 30 календарних днів. Учні 1-8 та 10 класів узагалі не відчують якихось змін. Єдине, що навчальні екскурсії та практика проводитимуться для них протягом року. 
- У День знань будуть якісь родзинки?
- День знань традиційно відсвяткуємо 1 вересня. Тема першого уроку – «Україна – наш спільний дім», вона присвячується двадцятиріччю незалежності. День знань цього року буде особливий, адже пройде в рамках Всеукраїнської акції «Дай руку першокласнику». Управління освіти, гімназії та школи Прилук взяли активну участь у ній: створено всі умови, аби навчальний процес для наймолодших школярів проходив на належному рівні. Спільно з магазином «Віват, канцелярія!» управління освіти підготувало флаєри, що дають право на 15% знижку при купівлі канцтоварів для першокласників. Ці флаєри діють до 15 вересня включно. Із «Медістом» погоджена можливість оглядів майбутніх першокласників окулістом за символічну ціну. Безпосередньо у День знань за підтримки міської влади та особисто міського голови на першокласників чекатиме велика святкова програма в МБК. Після лінійки та першого уроку діти зможуть безкоштовно переглянути підготовлену силами гуртківців ЦТДЮ виставу, подивитися мультфільми, відвідати атракціони. Хочемо, щоб перший день у школі запам’ятався малечі на все життя.
- І насамкінець - Ваші побажання напередодні нового навчального року.
- Дітям – здоров’я, успіхів у навчанні, нових друзів, гарних учителів і цікавих уроків. Батькам школярів – взаєморозуміння з дітьми. Колегам – творчої наснаги, благополуччя й терпіння. Нехай новий навчальний рік принесе усім нам тільки радість та задоволення!
- Дякую за розмову.
Марина Андрієнко
Категория: Новости Прилук | Просмотров: 738 | Добавил: admin | Рейтинг: 0.0/0 | |
Всего комментариев: 0
Смотрите также:
Цей Прилуцький будинок не облаштований технічним поверхом (2)
Дороги будут ремонтироваться, даже при отсутствии денег (1)
ФУТБОЛ. Ребров: Семин владеет рецептом покорения серьезных вершин (0)
ЛЕГКА АТЛЕТИКА ЖИВЕ НА ГОЛОМУ ЕНТУЗІАЗМІ (0)
[Новости Украины]
Завтра Рада решит судьбу времени (0)
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]




www.priluki.at.ua © 2024 | Используются технологии uCoz