Прилуки ВКонтакте
Прилуки Facebook
Прилуки Google+
Написать
Воскресенье, 28.04.2024, 14:28

Календарь новостей

«  Январь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Форма входа

Приветствую Вас Гость!

Поиск

Реклама

Наш опрос

Хотели бы вы жить в другом городе?
Всего ответов: 62

Погода

Облако тегов

Статистика



Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2009 » Январь » 08
Дорогі мої земляки! 

Вітаю Вас з Новим роком та Різдвом Христовим - світлими й радісними святами надій і сподівань! 

Нехай ці зимові дні подарують вам чудові миті спілкування з близькими людьми, святковий настрій та наснагу на здійснення усього задуманого! Бажаю, щоб 2009-й рік приніс у ваші оселі щастя й добробут, щоб найзаповітніші ваші мрії втілилися у життя! 

Юрій Коптєв, Почесний громадянин Прилук.







Просмотров: 743 | Добавил: admin | Дата: 08.01.2009 | Комментарии (0)

Музика, психологія, спорт. Ці три захоплення лягли в основу передноворічного засідання клубу цікавих зустрічей “Особистість”, що діє в Центральній міській бібліотеці ім. Л. Забашти. Відвідувачі та гості цього клубу – прилуцька молодь, непересічна й талановита. Кожен має свої хобі та здібності, кожен прагне реалізувати власні можливості на сто відсотків. Студент агротехнікуму Станіслав Скворцов не мислить себе без спорту. Він – чемпіон області з боксу, справжній зразок чоловічої мужності, адже переконаний: в житті головне – не сила, а справедливість і розум. 

Саме тому полюбляє читати, особливо книжки з психології – аби повніше пізнати себе. Ровесник Станіслава, Дмитро Ляшов у психології вже справжній фахівець. Він зізнається, що така література та заняття, що проводив по ній, допомогли позбутися багатьох комплексів, відчути впевненість у власних силах, внесли гармонію у стосунки з оточуючим світом. Якось Дмитро побачив у газеті лабіринт і вирішив… скласти свій! За одним лабіринтом був інший, а потім – ще і ще. Таке заняття захопило хлопця, стало своєрідним тренуванням розумових і психологічних здібностей. А ще (як, певно, кожен чоловік) Дмитро Ляшов небайдужий до машин. Він нерідко буває на автовиставках у Києві, шукає цікаву інформацію у пресі та Інтернеті. Тож дуже доречним для студента став подарунок ведучої “Особистості”, бібліотекаря Ніни Горбань – спеціалізований журнал по автосправі. 

Школярі Мирослав Тихоновський і Андрій Соболь у вільний час займаються музикою. Мирослав грає на кларнеті, Андрій – на акордеоні. Крім того, обоє опановують гітару під кері-вництвом вчителя й наставника Олександра Щербини. Втім учні вважають Олександра Михайловича перш за все другом. Підтвердження цьому – новий прилуцький гурт «Санчо і брати», у складі якого виступають Олександр Щербина і четверо його учнів. У виконанні колективу у міській бібліотеці пролунали іспанські мелодії – як анонс нових зустрічей, що відбудуться у клубі “Особистість” у 2009 році. 

Людмила СМИК 
Газета "В двух словах" 
м. Прилуки №2 за 08.01.09






Просмотров: 656 | Добавил: admin | Дата: 08.01.2009 | Комментарии (0)

«Гендерна рівність» та «Проблеми і тенденції розвитку родини ХХІ століття» - ці дві теми лягли в основу обговорення учасників круглого столу, що пройшов у міській раді наприкінці грудня. У його роботі взяли участь радники міського голови Григорій Мисан та Людмила Ященко, голова місцевої Спілки жінок України; а також представники медицини, управління освіти та відповідних служб міської ради. 

Учасники круглого столу відзначили позитивні процеси щодо впровадження гендерних підходів в усі сфери соціально-економічного розвитку Прилук, що сприяє поліпшенню становища жінок в цілому та позитивно впливає на вирішення багатьох гострих проблем. 

У ході обговорення було за-пропоновано сконцентрувати максимум зусиль на просвітницькій діяльності (інформування населення через ЗМІ, випуск спеціалізованого довідника); сприяти влаштуванню дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на виховання в сім’ї українських громадян; широко застосовувати практичні тематичні заняття із залученням активістів громадських організацій та депутатів міської ради.

Газета "В двух словах" 
м. Прилуки №2 за 08.01.09





Просмотров: 652 | Добавил: admin | Дата: 08.01.2009 | Комментарии (0)

Своєрідну мандрівку у минуле напередодні Нового року для старшокласників школи №7 підготували працівники Прилуцького краєзнавчого музею. Поринути у передноворіччя українських парубків і дівчат 19 століття нинішнім «петрам» і «наталкам» допомагали ведучі краєзнавчої години Тетяна Іващенко та Ірина Біленко, фольклорний ансамбль «Горлиця» та учасники народного самодіяльного театру «Рампа» міського Будинку культури. 

Окрім цікавих розповідей про народні звичаї та обряди минувшини, старшокласникам було представлено театралізоване дійство святкування Андрієвого дня, відтвореного з детальною точністю юними акторами. Рампівці майстерною грою і досконалим перевтіленням зуміли передати атмосферу далеких вечорниць з обрядом «кусання калити», запальними танцями, влучними жартами та веселими піснями. «Горлиця» зачарувала присутніх святковими щедрівками, без яких і сьогодні не проходять новорічно-різдвяні гуляння.
 
Газета "В двух словах" 
м. Прилуки №2 за 08.01.09




Просмотров: 730 | Добавил: admin | Дата: 08.01.2009 | Комментарии (0)

Заборгованість із виплати заробітної плати залишається найгострішою соціально-економічною проблемою в суспільстві. На жаль, стан розрахунків по заробітній платі на підприємствах та в організаціях міста в жовтні-листопаді 2008 року значно погіршився. Станом на 1 грудня заборгованість із виплати заробітної плати становила 2833,3 тисячі гривень, що на 2642,5 тисяч гривень або в 14,8 раз більше, ніж на початок року. В порівнянні з листопадом заборгованість збільшилась майже у 7,5 разів. 
Станом на 1 грудня 2009 року заборгованість з виплати заробітної плати в госпрозрахункових підприємствах міста становила 1221,9 тисяч гривень. Зарплатний борг мали: ВАТ «Прилуцький завод «Білкозин» (704,8 тисяч гривень), ТОВ «Укратекс» (11,4 тисяч гривень), ВАТ «КБ «Пожспецмаш» (83,2 тисяч гривень), БУ-1 АТФ «Укргазбуд» (326,9 тисяч гривень), ВАТ «Прилуцьке АТП-17407» (82,5 тисяч гривень), Прилуцький коледж МАУП (13,1 тисяч гривень). 

Станом на 1 грудня 2008 року виникла заборгованість у бюджетних установах: 
Станція швидкої медичної допомоги - 91,0 тисяча гривень, Прилуцька міська стоматологічна поліклініка - 37,4 тисяч гривень, Прилуцька міська дитяча лікарня - 109,2 тисяч гривень, Комунальний лікувально-профілактичний заклад «Прилуцька центральна міська лікарня» - 496,6 тисяч гривень, Управління освіти міської ради (включаючи загальноосвітні школи, дошкільні та позашкільні навчальні заклади й установи) - 877,2 тисяч гривень. 

Станом на 24 грудня 2008 року погашено 2428,0 тисяч гривень, що становить 85,7% всього зарплатного боргу. Повністю погашена заборгованість в бюджетній сфері. Виплачена заробітна плата за жовтень у ВАТ «Прилуцький завод «Білкозин», ВАТ «КБ «Пожспецмаш», ТОВ «Укратекс». Станом на 25 грудня заборгованість госпрозрахункових підприємств становила 405,3 тисяч гривень (БУ-1 АТФ «Укргазбуд» - 321,2 тисяч гривень, ВАТ «Прилуцьке АТП-17407» - 71,0 тисяча гривень, Прилуцький коледж МАУП -13,1 тисяч гривень). 

Серед економічно - активних підприємств найбільша сума заборгованості залишилась у будівельному управлінні №1 акціонерного товариства фірми «Укргазбуд». Підприємство є хронічним боржником із виплати заробітної плати з лютого 2005 року. На сьогодні підприємство не виплатило заробітну плату за серпень, вересень, жовтень 2008 року в сумі 163,4 тисяч гривень та 157,8 тисяч гривень заборгованості, яка існувала до 01.04.2007 року. 
У ВАТ «Прилуцьке АТП-17407» та Прилуцькому коледжі МАУП глибина боргу становить 1 м ... Читать дальше »
Просмотров: 642 | Добавил: admin | Дата: 08.01.2009 | Комментарии (0)

Довгий час вважалося, що домашнє насильство є особистою справою кожної сім’ї. Сьогодні, згідно із стандартами міжнародного права, воно офіційно визнано порушенням права людини. За даними досліджень 56% жінок були жертвами насильства з боку чоловіка, 65% страждають від психологічного насильства, 30% - від фізичного, 5% - від економічного. В половині випадків насильство відбувається в благополучних сім’ях. 

Якщо більшість жінок мають уявлення або відчували на собі, що таке фізичне чи сексуальне насильство, то тільки деякі розуміють, що таке психологічне. 

Психологічне насильство - це насильство, яке пов’язане з дією одного члена сім’ї на психіку іншого шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування, які доводять постраждалого до стану емо-ційної напруги, втрати можливості захистити себе, завдається значна шкода психічному здоров’ю. 

Психологічне насильство у багатьох випадках буває страшніше фізичного. Воно примушує жертву терпіти постійний душевний біль, приниження, образи, погрози і переслідування. Але не всі жінки можуть правильно визначити такий вид насильства і адекватно реагувати на нього. В більшості випадків, покоряючись волі чоловіка, жертва стає безпомічною, неспроможною реально оцінити ситуацію, вона навіть не намагається себе захистити. Багато жертв морального тиску впевнені, що саме так мають будуватися сімейні відносини. І якщо фізичне насильство можна ідентифікувати (звернутися за допомогою в міліцію, зняти побої, подати до суду), то психологічне довести дуже важко. 

Які ж причини психологічного тиску в сім’ї? Якщо чоловік в шлюбі не реалізувався як особистість, то саме на дружину він виплескує свій гнів і образу. Саме її він винить у всіх своїх невдачах. Щоб досягти бажаного результату і ще сильніше ранити свою другу половину, чоловік підключає дітей, маніпулюючи вже не тільки почуттями дружини, а й власних дітей. Існує визначений тип чоловіків, які беруть за дружин потенційних жертв. Це, як правило, власні, деспотичні люди, яким хочеться довести всім свою могутність. Жінка для них - особиста власність. Таке життя може продовжуватися роками. Жертва психологічного насильства стає агресивною, дратівливою, у неї занижена самооцінка, виникає тривожність, почуття вини і депресії, з’являється тенденція до психосоматичних захворювань. Трапляються випадки, коли жінка починає вживати алкоголь чи наркотики, або від страждань і безвихідності намагаються здійснити самогубство. 

Якщо ... Читать дальше »
Просмотров: 735 | Добавил: admin | Дата: 08.01.2009 | Комментарии (1)

СНІД недаремно вважається чумою ХХ століття. Ця хвороба вже давно міцно охопила своїми щупальцями Україну, яка лідирує в Європі по темпах поширення інфекції. Щоденно у нашій державі від СНІДу помирає 7 чоловік. Якщо цей показник помножити на рік, десять, двадцять - отримаємо жахливі цифри. Не є виключенням із загальноукраїнської ситуації й наше місто. Про реальний стан із захворюваністю на СНІД у Прилуках розповідають місцеві лікарі:

Василь Зленко, лікар-інфекціоніст міської поліклініки:
- На жаль, сьогодні ми змушені констатувати: 10 років боротьби зі СНІДом пройшли незадовільно. Кількість вірусоносіїв і хворих не тільки стрімко зросла, а й нині продовжує збільшуватися. Як не прикро це усвідомлювати, та Прилуки впевнено утримують першість зі СНІДу на Чернігівщині: якщо в області реєструється 140 випадків захворюваності на 100 тисяч населення, то у нашому місті - близько 350 випадків. Щороку наші лікарі виявляють ВІЛ/СНІД у середньому у 80 прилучан. Так, у 2008 році виявлено 81 людину, у тому числі 27 хворих. Загалом же на сьогодні у місті проживає 171 ВІЛ-інфікований дорослий та 10 дітей. У той час лікування за державною програмою отримують лише четверо хворих. У минулому році від СНІДу померло 19 чоловік, а усього хвороба вже забрала життя 88-ми прилучан.

Світлана Дзюба, лікар-акушер-гінеколог жіночої консультації:
- За 9 місяців 2008 року обстежено на ВІЛ-інфекцію 765 жінок, у тому числі 431 вагітну. З них 3 виявилися уражені вірусом імунодефіциту. Найголовнішу роль ми відводимо профілактичній роботі серед пацієнтів. Так, усім жінкам при взятті на облік по вагітності видаємо відповідні пам’ятки, в «Школі відповідального батьківства» проводимо практичні демонстрації, ситуаційні та рольові тренінги, що дозволяють всебічно озброїти людину усіма можливими засобами уникнення або зниження ризику зараження ВІЛ-інфекцією в тій чи іншій життєвій ситуації. Відповідно до діючого законодавства, відділ РАЦСу пропонує всім нареченим, котрі подали заяву про реєстрацію шлюбу, обстежитися на ВІЛ-інфекцію у жіночій консультації (зараз - відділення акушерства та гінекології). З метою профілактики ВІЛ-інфекції обстеження проводяться при щорічних профілактичних гінекологічних оглядах жінок, а також при направленні для госпіталізації до стаціонару та для штучного переривання вагітності. 

Як же вберегтися від страшної хвороби, не поповнити сумну статистику уражених ВІЛ-інфекцією? - З таким запитанням наша газета звернулася до пе ... Читать дальше »
Просмотров: 681 | Добавил: admin | Дата: 08.01.2009 | Комментарии (0)





www.priluki.at.ua © 2024 | Используются технологии uCoz