Прилуки ВКонтакте
Прилуки Facebook
Прилуки Google+
Написать
Среда, 24.04.2024, 08:27

Календарь новостей

«  Июнь 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Форма входа

Приветствую Вас Гость!

Поиск

Реклама

Наш опрос

Нравится ли Вам новый вид сайта?
Всего ответов: 15

Погода

Облако тегов

Статистика



Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Побудинково. І крапка
Побудинково. І крапкаМіська влада підтримує бажання прилучан встановлювати індивідуальне опалення. Але за умови, що вони робитимуть це побудинково. Подробиці – в інтерв’ю із заступником мера Володимиром Назімом.
- Володимире Івановичу, Ви очолюєте комісію, яка надає дозволи на відключення від централізованого і встановлення індивідуального опалення. Зараз для комісії гаряча пора, адже лише влітку, в перерві між опалювальними сезонами, можна перейти на автономку. Чи багато людей звертаються за дозволами?
- Дуже багато. На останньому засіданні ми розглянули 77 заяв. Задовольнили лише одну – власника квартири в будинку, де вже всі, окрім нього, на індивідуальному опаленні. Решті заявників відмовили, оскільки вони просили про поквартирне відключення від централізованого теплопостачання. А такі дозволи комісія надає тільки побудинково. Дійсно, індивідуальне опалення значно дешевше і комфортніше, ніж централізоване. Однак міська влада повинна думати і про тих, хто залишається без автономки, і про комунальне підприємство «Прилукитепловодопостачання».
- Що Ви маєте на увазі? І як, не надавши дозволу одним, реально допомогти іншим?
- У серпні-вересні цього року в Прилуках знову подорожчає централізоване опалення. Абонплата зросте більш ніж удвічі – з 1,15 до 2,55 гривні, плата в опалювальний період – з 4,73 до 5,38 гривні за один квадратний метр. Національна комісія регулювання електроенергетики України (НКРЕ), яка тепер сама перевіряє правильність розрахунків тарифів на тепло, гарячу воду й інші житлово-комунальні послуги, підтвердила, що нові тарифи, розроблені «Прилукитепловодопостачанням», економічно обґрунтовані, а отже, їх можна вводити в дію. Тому готуймося до подорожчання. Тільки за централізоване опалення замість, наприклад, 350 доведеться платити 620-650 гривень на місяць. Такий стрибок цін – певною мірою результат хаотичного встановлення індивідуального опалення, котре процвітало в Прилуках з волі міської ради попереднього скликання. Слід було або переходити на індивідуалку побудинково, або взагалі не переходити. А з благословення депутатів дозволи надавали поквартирно, попід’їздно. Яких тільки варіантів не вигадували! Розплатяться ж за цей популізм споживачі послуг «Прилукитепловодопостачання». Приміром, якби не хаос з індивідуалкою, абонплата в серпні-вересні зросла б не до 2 гривень 55 копійок, а до 2 гривень. 
- Чому так?
- Наразі від централізованого опалення відключилися 32% абонентів «Прилукитепловодопостачання». І всі затрати підприємства, які мали б покривати дванадцять з половиною тисяч абонентів (на стільки розрахована система теплопостачання міста), лягли на плечі восьми з половиною тисяч. Залишилися ті ж самі котли, магістральні трубопроводи, підводи у будинках, їх обслуговування і таке інше, а споживачів менше. Навіть коли в багатоповерхівці одна квартира без індивідуального опалення, підприємство все одно змушене забезпечувати її теплом, несучи при цьому збитки. Ми підрахували: якщо від централізованого опалення відключено 35% квартир будинку, «Прилукитепловодопостачання» виходить на нулі. Якщо таких квартир понад 60%, це вже колосальні збитки. Ось чому на індивідуальне опалення необхідно переходити побудинково. Так краще і для підприємства (зменшується кількість обслуговуваних будинків - скорочуються затрати на надання послуги), і для його споживачів.
- Ваші аргументи переконливі. Та чи чують їх прилучани?
- У цьому році по місту від централізованого постачання тепла відключилися чотири будинки – у військовому містечку №12 і по вулиці 18 вересня. До речі, у військовому містечку сусіди прокредитували одному з мешканців встановлення індивідуального опалення. Зараз по Прилуках проводиться багато зборів, на яких ставиться питання про побудинкове відключення від централізованого опалення. Міська влада всіляко підтримує цю ініціативу.
- Чи дорога сьогодні автономка?
- Близько 14 тисяч гривень для двокімнатної квартири. Хоча все залежить від котла: хтось вибирає за 10, а комусь згодиться і за 3 тисячі гривень. Так само й труби. Мідні дорожчі, металопластикові дешевші. Встановлення індивідуального опалення кредитують деякі банки і приватні фірми, у яких ліцензії на даний вид робіт.
- Володимире Івановичу, скільки кабінетів треба обійти, щоб одержати дозвіл і оформити всю необхідну документацію?
- Спершу – домовленість усіх квартир будинку про відключення від централізованого опалення. На боржників «Прилукитепловодопостачання» можна не зважати – підприємство відключить їх і так. Зрозуміло, дозволу на індивідуалку без погашення заборгованості ніхто не дасть. Заяву про відключення від мережі централізованого теплопостачання та встановлення автономного опалення пише і подає до управління житлово-комунального господарства міської ради власник кожної квартири окремо (при собі необхідно мати паспорт або документ, що посвідчує особу). Наша комісія розглядає всі заяви і надає дозвіл на побудинкове відключення. Наступний крок – взяти на КП «Прилукитепловодопостачання» технічні умови на відключення. Для будинку це набагато дешевше, ніж для кожної квартири окремо. Далі – управління по газопостачанню та газифікації, де теж беруть технічні умови і замовляють проект на газопостачання. Його можуть виконати і УГГ, і проектні організації міста. Опісля шукаєте фірму, котра займається встановленням індивідуального опалення. Ось фактично і вся процедура. 
- Підсумовуючи нашу розмову, можна сказати, що Прилуки нарешті взяли курс на індивідуальне опалення…
- Чому «нарешті»? Це слово тут недоречне. З переходом усіх Прилук на автономне опалення у міської влади відпаде величезний шматок роботи і відповідальності, а люди матимуть дешевші послуги. От тільки робити цей перехід потрібно розумно й виважено. Шляхом побудинкового відключення від централізованого опалення. У чому нас і переконав гіркий досвід попередніх років. Політиканство й популізм у таких питаннях тільки шкодять. І прилучани, впевнений, уже зрозуміли це. 
Марина Андрієнко
Просмотров: 782 | Добавил: admin | Рейтинг: 0.0/0 | |
Всего комментариев: 0
Смотрите также:
Валентина Цербе-Несина: "Самый дорогой подарок - это мой муж" (0)
Кризис, как урок на выживание (0)
Дарувати радість і надію (0)
Відкритий лист колективу КП «Прилукитепловодо-постачання» до територіальної громади міста Прилуки та депутатів міської ради (0)
Родом із березня (1)
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]




www.priluki.at.ua © 2024 | Используются технологии uCoz