Прилуки ВКонтакте
Прилуки Facebook
Прилуки Google+
Написать
Четверг, 28.03.2024, 14:11

Календарь новостей

«  Сентябрь 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Форма входа

Приветствую Вас Гость!

Поиск

Реклама

Наш опрос

Хотели бы вы жить в другом городе?
Всего ответов: 62

Погода

Облако тегов

Статистика



Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
ГРОМАДА МАЄ ЗНАТИ
Злагоджена робота підприємств житлово-комунального господарства відіграє важливу роль у життєдіяльності будь-якого міста, і Прилуки тут не виняток. Тепло-, водопостачання і водовідведення, збір твердих побутових відходів, утримання житлового фонду, озеленення, зовнішнє освітлення, благоустрій, прибирання вулиць і прибудинкових територій – усі ці ділянки роботи комунальників так чи інакше торкаються кожного мешканця міста. 
Починаючи з 2006 року серед головних напрямків діяльності комунальних підприємств Прилук - впровадження енергозберігаючих технологій на об’єктах тепловодопостачання та водовідведення, розробка нових механізмів контролю за якістю надаваних населенню послуг, максимальна участь у різних проектах і програмах. У цілому ж діяльність житлово-комунальної сфери міста спрямована на задоволення потреб населення і створення умов для ефективного функціонування й розвитку міського господарства.

ВИГОДИ ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ: ЕКОНОМНО Й ТЕПЛО

Останнім часом енергозбереження - тема номер один в усіх містах України. Не стоять осторонь і Прилуки: енергозберігаючі заходи впроваджуються у промисловості, бюджетній сфері та в житлово-комунальному господарстві. 
З комунальних підприємств найбільше цією роботою займається КП "Прилукитепловодопостачання", яке переводить "проблемні" будинки на опалення від модульних та міні-котелень, що дозволяє скоротити протяжність теплових мереж і, як наслідок, зменшити енергозатрати. Цей напрямок роботи передбачає Стратегічний план розвитку підприємства, затверджений сесією міської ради у травні 2007 року. 
На виконання обласної бюджетної програми енергозбереження в Прилуках реконструйовано і введено в експлуатацію чотири центральних теплових пункти, які працюють в автоматичному режимі. Реконструкція ЦТП, яка обійшлася у 1104,6 тис. грн. із державної казни, покращила якість гарячого водопостачання Центрального мікрорайону і скоротила енергозатрати. 
На котельні по вул. Костянтинівській, 110 встановлено мережний насос, що дає значну економію електроенергії в опалювальний період - 10 тис. кВт/год. за місяць. 
Виконано заміну двох насосів із встановленням перетворювачів частоти на ЦТП по вул. Пушкіна, 78 та Київській, 313. Це зменшило споживання електроенергії на 70 кВт/год. за добу. 
На двох котельнях (по вул. Саксаганського, 9 та Київській, 56) введено в експлуатацію модулі нагріву на систему гарячого водопостачання, що суттєво поліпшило якість послуги з гарячого водопостачання і, знову ж таки, забезпечило економію енергоресурсів. Вартість відповідних робіт склала 808,5 тис. грн. 
Введено в експлуатацію модульну котельню по вул. Земській, 36 (школа №7) - сюди витрачено 297 тис. грн. державних коштів; модульну котельню по вул. 1 Травня, 48 А - цей проект коштував 1078,5 тис. грн. Будівництво модульної котельні дозволило покращити якість опалення та гарячого водопостачання будинку №48 А, що був найбільш віддаленим від котельні, котра обслуговувала його раніш, і скоротити затрати енергоресурсів. 
За результатами участі КП "Прилукитепловодопостачання" в Конкурсі інвестиційних проектів з енергозбереження в житлово-комунальному господарстві Стабілізаційний фонд у 2010 році профінансує реконструкцію котельні по вул. Перемоги, 180. Новітнє обладнання, яке буде там встановлене, забезпечить величезну економію енергоресурсів: якщо до реконструкції котельня споживала 80 кВт/год. за добу, то після - 32 кВт/год., тобто в 2,5 рази менше. Коефіцієнт корисної дії котлоагрегатів становитиме 92% (у старих котлів - 72%), а отже, палива використовуватиметься в 1,3 рази менше. 
Також у поточному році завершиться встановлення міні-котельні по вул. Костянтинівській, 185, яка опалюватиме дитячу лікарню. 
КП "Прилукитепловодопостачання" за рахунок державних субвенцій на заходи з енергозбереження за період з 2008 року встановило у багатоквартирних будинках міста 19 лічильників холодної води (вартістю 4 тис. грн. кожен), 28 лічильників гарячої води (15 тис. грн./шт.) і 19 лічильників теплової енергії (20 тис. грн./шт.). 
Слід зазначити, що Прилуки вже використовують альтернативні види палива. Так, з 2009 року філія МБК (колишній Гарнізонний будинок офіцерів у військовому містечку №12) опалюється за допомогою системи "Теплон", що працює на електричній енергії. Місцевий бюджет витратив на її встановлення 600 тис. грн. 
У найближчі роки "Прилукитепловодопостачання" робитиме акцент на виконанні Стратегічного плану свого розвитку. Попереду великий обсяг робіт, пов’язаних з реконструкцією і технічним переоснащенням існуючих на підприємстві джерел теплової енергії, подальше впровадження модульних котелень і новітнього обладнання. Сподіваюся, невдовзі нам удасться вирішити питання встановлення міні-котелень, отриманих у рамках проекту TACIS "Сталий територіальний розвиток в Україні".

ЗРОБЛЕНО ПЕРШІ КРОКИ ДО ЗНЕФТОРЮВАЛЬНОЇ УСТАНОВКИ

Головні завдання дільниці водопостачання КП "Прилукитепловодопостачання" - технічне переоснащення і підвищення надійності централізованих систем водопостачання. 
У 2008 році виконано роботи по введенню в експлуатацію свердловини на розі вул. Перемоги та Гвардійської, на що підприємство витратило 114,647 тис. грн. власних коштів. З 2008-го по 2010 рік замінено 3239 метрів водопровідних мереж. Однак їх незадовільний стан залишається серйозною проблемою для міста. Із загальної протяжності, що становить 190,5 кілометра, 76,6 кілометра, або 42% перебувають у ветхому та аварійному стані. 
Усі добре знають, що прилучани п’ють воду з надлишком фтору. Наразі КП "Прилукитепловодопостачання" не в змозі забезпечити населення водою, яка б відповідала вимогам стандарту, оскільки не має коштів на будівництво знефторювальної установки. Проте, незважаючи на відсутність фінансування, підприємство за власний кошт (37,2 тис. грн.) виконало інженерно-геологічні вишукування на її будівництво. Крім того, вже проводиться тендер на закупівлю робіт з виготовлення проекту на будівництво. Тобто, робиться все можливе, аби проблема зрештою вирішилася і прилучани пили воду з нормативним вмістом фтору. 
Серед болючих проблем і недостатнє забезпечення мешканців Рокитного водою в літній період. Вихід тут один - побудувати артсвердловину. І міська рада вже затвердила цільову програму "Питна вода", згідно з якою замовлено проектно-кошторисну документацію на будівництво свердловини по 4-му в’їзду Фрунзе вартістю 110 тис. грн. (70 тис. грн. виділено з міського бюджету). 
Великим позитивом є те, що в 2009 році на КП "Прилукитепловодопостачання" була впроваджена система контролю управління даними системи водопостачання та водовідведення (SCADA), що теж є результатом участі в проекті TACIS.

БОРОТИСЯ З ВІДХОДАМИ ДОПОМАГАЄ TACIS

Ріст добробуту городян і промислового виробництва спричиняє появу нових видів споживчої продукції та послуг, унаслідок чого збільшуються обсяги побутових відходів, що підлягають знешкодженню. 
Питаннями поводження з твердими побутовими відходами (далі - ТПВ) у Прилуках займаються міська рада та її виконком, управління житлово-комунального господарства і сектор санітарно-екологічного контролю міської ради, комунальне підприємство "Послуга", санепідемстанція, Південний сектор з охорони навколишнього природного середовища. 
У секторах міста застосовується в основному планово-регулярна система збору ТПВ. Відходи збираються у металеві контейнери, розміщені на спеціальних контейнерних майданчиках у дворах багатоповерхівок та на вулицях. У Прилуках 48 таких майданчиків. Відходи вивозяться за розробленими маршрутами 1-2 рази на добу. Також працює заявочна система вивозу ТПВ – споживачі звертаються до "Послуги" щоразу, як у них накопичується визначена кількість відходів. 
Відповідно до Стратегічного плану розвитку Прилуччини, у місті розпочалася робота зі створення цивілізованої системи регулювання відносин у сфері поводження з ТПВ, що передбачає розробку та впровадження ефективної системи збирання й утилізації відходів шляхом запровадження централізованої системи збирання сміття у місті та роздільного збору ТПВ у населення; поліпшення фінансового забезпечення заходів з поводження з ТПВ; оновлення машинного складу спеціалізованої техніки для збирання, вивезення і знешкодження ТПВ; встановлення нових контейнерів у мікрорайонах; реконструкцію нового полігону ТПВ. 
Усе це має бути зроблено до 2015 року. На першому етапі особлива увага приділяється повному збиранню і належній утилізації сміття. А загалом метою цих заходів є зменшення утворення і накопичення відходів та обмеження їх шкідливого впливу на довкілля та здоров'я людини. 
У 2007 році Прилуки увійшли до четвірки українських міст з населенням від 50 до 150 тисяч, які стали учасниками проекту TACIS "Сталий територіальний розвиток в Україні". Завдяки цьому комунальне підприємство "Комунальні послуги" одержало техніки та контейнерів для збору ТПВ на суму 14,7 млн. грн. Випробувальний термін експлуатації спецавтомобілів по вивозу ТПВ, що надійшли в рамках проекту, показав, що вони високопродуктивні й економічні і що їх використання зменшить затрати підприємства на збір та утилізацію сміття. Застосування на міському сміттєзвалищі компактора ТПВ, який теж був отриманий у рамках TACIS, збільшило ефективність робіт з ущільнення й розміщення ТПВ. 
Відповідно до умов проекту "Сталий територіальний розвиток в Україні", обов’язок української сторони - фінансування інсталяції (впровадження) технічної допомоги. Відтак, необхідно забезпечити зберігання і впровадження обладнання, що надійшло і надійде в рамках ТАСІS. Йдеться про: 
1) будівельні роботи на полігоні ТПВ: під’їзні шляхи, офісне приміщення, автотранспортні бокси з майстернею, заправочний майданчик, встановлення статичних мостових ваг; 
2) будівельні роботи на території КП "Комунальні послуги": капітальний ремонт гаражів з майстернями та адміністративного корпусу, будівництво додаткових автомобільних боксів і під’їзних шляхів; 
3) будівництво 80 контейнерних майданчиків. 
Загалом на роботи у сфері поводження з твердими побутовими відходами потрібно 7 млн. 85 тис. грн. 
За кошти міського бюджету (понад 600 тис. грн.) уже придбано 35 євроконтейнерів для центральних вулиць Прилук, 40 звичайних контейнерів, контейнерну установку, трактор-навантажувач, пожежну машину для чистки мереж водопостачання. 
У травні 2009 року проведено обстеження міського сміттєзвалища з метою визначення реальних термінів його експлуатації. Комісія встановила, що експлуатацію міського звалища ТПВ розпочато в 1985 році, проектний обсяг видалення ТПВ – 1 млн. куб. м. Площа для видалення відходів розділена на дві карти і займає 9 гектарів. Динаміка накопичення ТПВ на звалищі з 1985 року складала від 30 тис. куб. м на рік до 118 тис. куб. м у 2008 році. У цілому екологічний стан полігону задовільний. Впровадження нової техніки і технологій подовжить термін його експлуатації щонайменше на 10-12 років. Крім того, в рамках проекту ТАСІS до кінця 2012 року на полігоні планується встановити насоси для відкачування фільтрату й пристрої для спалювання біогазу. 
Слід зізнатися, що в напрямку поводження з ТПВ на нас чекає дуже багато роботи, адже ставлення більшості прилучан до чистоти свого міста все ще байдуже. І з цим треба боротися. 
У 2009 році в рамках проекту ТАСІS у Прилуках за активної участі закладів освіти проходила загальноміська екологічна акція "Від чистої оселі до чистого міста" - це була частина роботи з населенням щодо правильного поводження з ТПВ та укладання договорів на їх вивезення. З метою визначення найбільш ефективних дій з утримання міста в належному санітарному стані рішенням виконкому від 25 березня 2009 року затверджена Інформаційна стратегія з питань поводження з твердими побутовими відходами у м. Прилуки. 
Загалом завдяки проекту ТАСІS відбулося багато зрушень. Окрім усього вищеперерахованого, комунальна сфера міста взяла участь у розробці Стратегічного плану економічного розвитку м. Прилуки, який передбачає запровадження енергоощадних та ресурсозберігаючих технологій на підприємствах житлово-комунального господарства, сучасних інструментів управління на комунальних підприємствах і ефективних моделей управління житловим фондом (ОСББ), а також покращення системи збору та вивозу ТПВ.

НАЙГОЛОВНІШЕ – ПОРЯДОК У ДОМІ

На виконання Загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2004-2010 роки шляхом підтримки заходів з капітального ремонту та енергозбереження в багатоквартирних будинках за участі проекту ТАСІS у Прилуках провадив свою діяльність Проект "Програма відновлення та енергоефективності житлового фонду". Протягом 2008-2009 років за сприяння експертів ТАСІS проводилися зустрічі з головами об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), на яких розглядалися й вирішувалися проблеми господарської діяльності об’єднань. У рамках Проекту попередньо обстежено шість багатоквартирних будинків (вул. 1 Травня, 48 А, 1 Травня, 113, Пушкіна, 76, Вокзальна, 46, Київська, 186, Київська, 230) на предмет стану й потенціалу енергозбереження. 
Управління житлово-комунального господарства міської ради продовжує роботу зі створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. За період з 1994-го по 2010 рік у Прилуках створено 32 ОСББ, причому 18 із них - протягом 2006-2010 років. Ця робота стала ще актуальнішою після того, як було затверджено загальнодержавний напрямок щодо відмови від ЖЕКів і передачі всього житлового фонду об’єднанням співвласників. 
Поки ж більшість житлового фонду міста обслуговує КП "Прилукижитлобуд". З урахуванням численних звернень мешканців багатоквартирних будинків це підприємство з 2008 року запровадило побудинковий облік надходжень плати і витрат на утримання будинків та прибудинкових територій. Тепер на прохання споживачів "Прилукижитлобуд" може прозвітувати про отримані від кожного окремо взятого будинку гроші та їх використання. Як показує практика, це нововведення дуже ефективне, оскільки допомагає уникнути непорозумінь між споживачами та надавачем послуг і робить діяльність підприємства прозорою.

ПРАЦЮЮТЬ УСІ СВІТЛОФОРНІ ОБ’ЄКТИ

КП "Міськсвітло", виконуючи Програму реконструкції та енергозбереження мереж зовнішнього освітлення м. Прилуки, витратило 220 тис. грн. з міського бюджету на придбання 29 багатофункціональних електролічильників. Також були придбані новий світлофор (його встановили на перехресті вул. Київської та Переяславської) та два світлофорні контролери, які забезпечили відновлення роботи світлофорних об’єктів на перехрестях вулиць 1 Травня – Гімназична та 1 Травня - Вокзальна. На даний момент усі 13 світлофорних об’єктів працюють. 
У лютому 2009 року з міського бюджету на реконструкцію зовнішнього освітлення центральної вулиці Прилук було додатково виділено 97 тис. грн., на заміну 200 світильників по вул. Київській на сучасні з енергозберігаючими лампами ДНАТ – 150 тис. грн. Світильники, що вивільнилися, підприємство переставило на інші вулиці міста.

ОДРАЗУ ТРИ ТРАНЗИТНІ ШЛЯХИ

Наразі дуже гостро стоїть питання зменшення кількості автомобілів великої вантажопідйомності на вулицях Прилук. Зручне географічне розташування нашого міста (на межі кількох областей) призвело до того, що через нього проходять одразу три транзитні шляхи: по вулицях Київська – Перемоги – Войкова – Пирятинська, по вулицях Пирятинська – Котляревського, по вулицях Київська – Козача – 1 Травня – Пирятинська. 
У виконком надходить багато звернень мешканців вулиць Перемоги, Котляревського і 1 Травня щодо руйнації будинків, яка є наслідком зростання числа багатотоннажних вантажівок та низької якості покриття вулиць. 
Наразі розглядається кілька варіантів вирішення даної проблеми. Зокрема, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 червня 2008 року №544 "Про внесення змін до переліку автомобільних доріг загального користування державного значення", автомобільну дорогу Чернігів – Ніжин – Прилуки – Пирятин загальною протяжністю 165 кілометрів внесено до переліку автомобільних доріг загального користування державного значення. У Прилуках ділянка цієї дороги проходить по вулицях Київській, Козачій, Андріївській, 1 Травня та Пирятинській. Тому обговорюється можливість закриття для транзитного руху вулиць Перемоги та Котляревського і переведення транспортного потоку на дорогу державного значення. 
Офіційна передача даної ділянки автошляху в державну власність призведе до збільшення в кілька разів фінансування на її ремонт та утримання, що покращить стан асфальтового покриття згаданих вулиць.

"ШКІЛЬНИЙ" У ЛІДЕРАХ

Комунальне підприємство "Комбінат шкільного харчування "Шкільний" забезпечує гарячим харчуванням навчальні й медичні заклади Прилук (усього 29 установ). Це харчування здійснюється в межах натуральних норм і необхідного об’єму скомплектованих раціонів та дієт, затверджених Міністерством охорони здоров’я України. Про те, як працює "Шкільний", говорять його нагороди. За результатами ранжирування понад 300 тисяч комунальних підприємств України й офіційними даними Держстатистики комбінат увійшов до десятки кращих підприємств України, отримавши Національний сертифікат "Комунальне підприємство 2009 року". Лідія Сердюк нагороджена відзнакою Національного бізнес-рейтингу "Державний керівник 2009 року" та орденом "За заслуги в професійній діяльності". Також торік колектив "Шкільного" удостоївся Подяки Президента України. 
"Шкільний" – член Асоціації кулінарів України та Всеукраїнської асоціації підприємств, що організовують шкільне харчування.


Олександр Сивенко, заступник міського голови м. Прилуки

09.09.2010Газета "Град Пилуки"
Просмотров: 4826 | Добавил: admin | Рейтинг: 0.0/0 | |
Всего комментариев: 0
Смотрите также:
Молодь і СНІД (0)
Ти у мене єдина, тількі ти - повір... (1)
Николай поможет всем (0)
Продажа недвижимости, наследственность. Что изменилось? (1)
У боржниках – два підприємства (0)
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]




www.priluki.at.ua © 2024 | Используются технологии uCoz