Прилуки ВКонтакте
Прилуки Facebook
Прилуки Google+
Написать
Суббота, 20.04.2024, 17:12

Календарь новостей

«  Ноябрь 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Форма входа

Приветствую Вас Гость!

Поиск

Реклама

Наш опрос

Нравится ли Вам новый вид сайта?
Всего ответов: 15

Погода

Облако тегов

Статистика



Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Чорнобильці під Пенсійним
Чорнобильці під Пенсійним
«Віддайте наші пенсії, призначені згідно статей 50, 54 Закону України», «Тих пенсій, які ви платите згідно з постановою Кабінету Міністрів, не вистачає на їжу та ліки», «Хто з’їв наші пенсії?» – з такими гаслами вийшли жителі Прилук і Прилуччини, ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції (ЧАЕС), 11 листопада - до Управління Пенсійного фонду України в місті Прилуки, а 12 листопада – до Управління Пенсійного фонду України в Прилуцькому районі.
Учасниками акції протесту цього разу були ті ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС, котрих держава відправила на місце лиха у 1986-1987 роках, тобто першими. Вони - представники державних служб: пожежники, працівники державтоінспекції, солдати строкової служби, на яких влада тодішньої Української РСР «мала право». Їм дали наказ, вони поїхали, отримали наднормові дози радіації, втратили здоров`я, позбулися великої частини життя і можливості працювати на постійній роботі, оскільки двічі-тричі на рік змушені лягати на стаціонарне лікування у Чернігівську обласну лікарню, а робітники з частими відривами від виробництва підходять далеко не всім працедавцям. 
У розмові з ліквідатором аварії на ЧАЕС, колишнім працівником ДАІ, а нині підприємцем Володимиром Мельниченком я дізналася, що у той день, коли в Чорнобильську зону забрали його, з Чернігівської області туди виїхало три автобуси «ЛАЗ» із молодими, сильними, здоровими чоловіками. Йому було 29 років, і всі навколо нього мали приблизно такий же вік. Жоден із них не мав спеціальних знань щодо радіації, вони стали «в руках держави» тією робочою силою, котра встановлювала паркан уздовж 30-кілометрової зони, будувала контрольно-пропускні пункти, займалася виселенням людей із зараженої зони, зрештою, слугувала тимчасовою живою огорожею. Три дні, протягом яких вони працювали в Чорнобильській зоні, стали вбивчими для їхнього здоров`я. Радіоактивні промені мали такий вплив на внутрішні органи й нервову систему пана Володимира, що, коли він повернувся додому, йому світ був немилий. Згодом зліг так, що якби дружина вчасно не викликала «Швидку», то не вижив би. Далі, як і у всіх ліквідаторів аварії на ЧАЕС, – різного роду серцево-судинні захворювання, хвороби органів травлення, нервової системи… А призначеної Кабміном пенсії не вистачає ні на лікування, ні на прожиття. Витрати на ліки дуже перевищують «чорнобильську» пенсію. Доводиться не поповнювати сімейний бюджет, а, навпаки, забирати з нього на лікування, позичати гроші у родичів та друзів. Але ж ліквідатори не самі втратили своє здоров`я, їм влада так наказала. А тепер вона не хоче за свої колишні накази відповідати.
Тому й збираються ліквідатори аварії на ЧАЕС, тому й виступають публічно – ідуть з вимогами до Управління Пенсійного фонду України. Підписують резолюції, складають листи й заяви, звертаються до Президента, до Верховної Ради, до віце-прем`єра особисто… Адже, згідно із Законом України, «чорнобильські» пенсії мають бути в три-чотири рази вищими.
Це несправедливо, що ліквідаторам доводиться іти в суди, займатися судовою тяганиною з тих питань, з якими все має бути просто: є закон – він виконується, і крапка. А то виходить, що за своє ж треба подавати в суд, аби отримати не достойну пенсію, а лиш зустрічний позов від Управління Пенсійного фонду. І знову документи, бюрократія, всі кола судового пекла, «відписки» від держустанов замість грошей на рахунку. Влада влаштовує круглі столи, проблему озвучують у «державних верхах», а «верхи» віддають накази у «низи», тобто до влади місцевої, щоб знайшла гроші, а місцева, знову ж таки, грошей не має. А час іде, життя минає, здоров`я погіршується…
Цього разу ліквідатори аварії на ЧАЕС змушені були заблокувати вихід із будівлі Управління Пенсійного фонду. Акція пройшла мирно, що підтвердять присутні на ній представники міліції. До протесту долучився також Олег Ребров, голова Спілки інвалідів Чорнобиля 1986-1987 років у Чернігівській області,– нещодавно створеної громадської організація, яка має на меті відстоювати інтереси місцевих ліквідаторів.
Організатори акції потрапили в кабінети керівників управлінь Пенсійного фонду. Наприклад, 11 листопада разом із Тетяною Костєєвою, начальником Управління Пенсійного фонду України в м. Прилуки, створили спільну резолюцію. Але у ліквідаторів поки що мало ентузіазму стосовно цього документа.
Оринка Григоренко
Просмотров: 567 | Добавил: admin | Рейтинг: 0.0/0 | |
Всего комментариев: 0
Смотрите также:
Щасливе подружжя з Прилук (0)
Буккросинг стартует на Театральной площади (0)
«Калина» пела «на бис» (0)
МИ Й НАШІ ДІТИ НЕ САМІ (5)
Цей Прилуцький будинок не облаштований технічним поверхом (2)
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]




www.priluki.at.ua © 2024 | Используются технологии uCoz