Прилуки ВКонтакте
Прилуки Facebook
Прилуки Google+
Написать
Суббота, 27.04.2024, 22:49

Календарь новостей

«  Ноябрь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Форма входа

Приветствую Вас Гость!

Поиск

Реклама

Наш опрос

Нравится ли Вам новый вид сайта?
Всего ответов: 15

Погода

Облако тегов

Статистика



Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2009 » Ноябрь » 07
...Один із прилуцьких магазинів. Відчиняються-зачиняються двері, впускаючи-випу¬ска¬ючи покупців (зважаючи на вихідний день, бажаючих отоваритися – значно більше!). Все – як завжди. Звичну картину порушують... продавчині. Своїм виглядом. Вони – всі, як одна – у захисних масках. "А що, вдруге Чорнобиль вибухнув?!”, – наївно цікавиться відвідувач.

"Діду, чи Ви не чули: в Україні – свинячий грип!..”, – пояснюють дівчата. Ситуація, схожа на анекдот.

А, між іншим, смішного мало. Бо хто, в умовах непростого сьогодення, захистить нас, як не ми самі? Адже береженого й Бог береже...

Розмірковуючи саме таким чином, обійшли кільканадцять інших торговельних закладів та аптек. Фармацевти, всі як один, – у масках. Продавці – хто як. Відвідувачі – без засобів захисту. На вулицях міста лишень поодинокі перехожі – у ватно-марлевих пов’язках. І на ринках – також. Чому так? Бо маски – дефіцит. За словами провізорів, їх розкупили ще минулої п’ятниці...Звичайно, маску легко зробити із підручних матеріалів – бинта чи марлі. Але чи є бажання брати до рук голку та нитку, коли, за словами медиків, на Прилуччині все спокійно, а регіони, де бушує недуга, – так далеко, тож на власні очі не побачити розпач рідних та друзів від втрати дорогої людини, яку скосив підступний вірус.

У Прилуках, як і скрізь, триває "аптечний” ажіотаж. Люди розкуповують ліки. Противірусних препаратів немає! Жарознижувальні – є, але чи знадобляться вони, коли, не приведи, Боже, людина захворіє на свинячий грип? Навряд... Там необхідно буде робити ін’єкції, вприскуючи ліки від запалення легень (що, мерщій по шприци, поки і їх не розмели?)...

Проте, панікувати не треба! Це, за ствердженням фахівців, підточує імунітет. А укріплюють не тільки синтезовані вітаміни, а й природні, яких багато у цитрусових, цибулі та часнику. Благо, хоч їх можна купити без особливих проблем. Тільки тепер – за "більші” гроші. Порівняйте: за минулі вихідні ціна одного кілограма лимонів зросла від чотирнадцяти до... двадцяти п’яти гривень. Кіло апельсин у понеділок коштувало 16 –18 грн., мандарин – 20 гривень. Вартість 1 кг цибулі та часнику була чотири та тридцять (!) гривень відповідно.

Воістину, наші підприємці нагадують матінку Кураж із однойменної повісті Бертольда Брехта, яка протягом всієї Тридцятилітньої війни (була така у світовій історії) наживалася на торгівлі своїм крамом...
... Все минає. Свинячому грипу також колись буде кінець. Нехай ця надія додає оптиміз ... Читать дальше »
Просмотров: 638 | Добавил: admin | Дата: 07.11.2009 | Комментарии (0)

З огляду на небезпеку, пов’язану з пандемією свинячого грипу, у понеділок у стінах Прилуцької міської ради відбулося засідання протиепідеміологічної комісії, на якій, зокрема, обговорювалося і питання рівня готовності місцевих підприємств, установ та організацій до надання відсічі згаданій недузі, якщо вона, не приведи, Боже, ушелевкається до Прилук.

Зокрема, заступник головного лікаря міськлікарні Лариса Івченко проінформувала, що у разі виникнення надзвичайної ситуації на теренах міста, у згаданому медичному закладі зафункціонує резервне стаціонарне відділення для інфікованих вірусом грипу. Воно буде розміщуватись у приміщенні офтальмологічного відділення.

– Наразі вивільняємо ліжко-місця у інфекційному відділенні... На випадок, якщо свинячий грип таки дійде й до Прилук, для транспортування хворих буде задіяно шість автомобілів "Таврія”, які перебувають на балансі центральної міської та дитячої лікарень, а також стоматологічної поліклініки, – повідомила Л.Івченко. – На сьогодні непевною лишається і ситуація із забезпеченням відповідних ліків. Їх немає, навіть, на складах... До речі, ми вже зробили відповідну заявку. Тож тількино медикаменти надійдуть на склад, ми їх також отримаємо...

За словами головного лікаря Прилуцької дитячої лікарні Олександра Вовка, про те, що до міста прийшов сезонний грип, медики помітили ще у четвер, коли почала зростати динаміка викликів до хворих дітей ("Того дня у дитячій лікарні було зафіксовано сорок вісім викликів. А сьогодні, у понеділок, – сто двадцять (!)”). А про пандемічний (свинячий) грип мова поки що не йде.

Завідувачка інфекційного відділення міськлікарні Ольга Черненко повідомила, що вже майже тиждень на стаціонарі цього відділення перебуває один зі студентів, котрий навчається у Києві. Стан цього хворого – задовільний.

– Із високою температурою до нас поступила дитина, якій один рік і чотири місяці. У малюка було діагностовано грип, – зазначила О.Черненко.

...За підсумками засідання протиепідеміологічної комісії було вирішено створити організаційний штаб, доручити управлінню фінансів міської ради підготувати звернення до Чернігівської облдержадміністрації щодо виділення додаткових асигнувань для закупівлі медикаментів, засобів індивідуального захисту, паливно-мастильних матеріалів тощо.

Представники управління економічного розвитку та інтеграції відтепер моніторитимуть аптечну цінову політику. Поменшає у місті і масових заходів, які рекоме ... Читать дальше »
Просмотров: 614 | Добавил: admin | Дата: 07.11.2009 | Комментарии (0)

У ЛІКАРНЯХ – КАРАНТИН
З метою профілактики захворювань на каліфорнійський грип у міській та районній лікарнях запроваджено "масковий” режим. Тепер, перебуваючи на своїх робочих місцях (і – не тільки!), основні засоби індивідуального захисту носять всі працівники згаданих закладів. Крім того, без масок не впустять до стаціонару і тих громадян, котрі провідують своїх недужих родичів та знайомих.

Зрештою, в обох лікарнях обмежене і саме провідування: його позбавлена переважна частина пацієнтів, які перебувають на стаціонарному лікуванні (окрім тяжкохворих людей!). Відтепер традиційні "передачки” вони отримують через треті руки – медичних працівників. Карантин...

МАСКИ ДЛЯ МІЛІЦІЇ
Як повідомив начальник Прилуцького міськвідділу міліції Віктор Кобець, минулого вівторка усі співробітники міліції забезпечені індивідуальними засобами захисту, які було пошито із марлі.
"А от носити їх чи не носити – особиста справа моїх підлеглих. Я не маю права наказати їм робити це, можу тільки рекомендувати”, – зазначив В. Кобець.

ШИЄМ, ШИЄМ, ВИШИВАЄМ?
Працівники Прилуцького районного ГУ МНС України в Чернігівській області (простіше ка¬жучи, служби "101”) також у марлевих пов’язках, які виготовили власноруч. "Якраз шиємо, – повідомили рятувальники, коли ми звернулися до них за відповідною інформацією зранку минулої середи. – Робота не складна: загорнути марлю чи бинт у чотири шари і обшити краї... Тільки, мабуть, такі маски навряд чи згодяться, коли треба буде виїздити на гасіння пожежі. Доведеться їх скидати...”

У Прилуцькому міськрайонному відділенні юстиції – установі, де щодня перевертається немало людей – більшість працівників – теж без масок. Принаймні такою була картина у середу...

Кажуть, що в аптеках засобів захисту не докупишся. А до того, щоб самим пошити пов’язку з бинта чи марлі, руки не дійшли.

Ще один заклад, до якого заходять відвідувачі, – Прилуцький краєзнавчий музей. Як повідомила нам директор Тетяна Зоц, працівники музею з вівторка зустрічають гостей у масках або марлевих пов’язках.

Газета «Прилуччина», №80, 6 листопада 2009 року
Просмотров: 644 | Добавил: admin | Дата: 07.11.2009 | Комментарии (0)





www.priluki.at.ua © 2024 | Используются технологии uCoz