Прилуки ВКонтакте
Прилуки Facebook
Прилуки Google+
Написать
Среда, 01.05.2024, 01:44

Календарь новостей

«  Февраль 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Форма входа

Приветствую Вас Гость!

Поиск

Реклама

Наш опрос

Нравится ли Вам новый вид сайта?
Всего ответов: 15

Погода

Облако тегов

Статистика



Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2010 » Февраль » 20
 Іван Михайлович Скоропадський (30 січня 1805 – 8 лютого 1887) - український меценат, громадський та культурний діяч, перший Почесний громадянин Прилук.
Народившись у Глухівському повіті, освіту здобув у нашому місті, у приватному пансіоні знаменитого педагога П.П. Білецького-Носенка. Почавши військову службу юнкером (1825) і прослуживши 7 років, Іван зрозумів, що походи, військова муштра не до душі йому, молодому мрійникові. Тож, звільнившись, Скоропадський служить чиновником, губернським секретарем у Конотопській канцелярії предводителя дворянства, обирається повітовим предводителем Прилуцького дворянства, губернським предводителем Полтавського дворянства, головою училищної ради Прилуцького повіту, почесним мировим суддею. Три скликання (1868, 1871, 1874 рр.) був депутатом від м. Прилуки в Прилуцькому повіті.
Багато добрих справ зроблено Скоропадським для розвитку народної освіти на Прилуччині. За власні кошти він організував школи по підготовці народних учителів. Їх вихованцями були виключно сільські діти, відібрані з числа кращих учнів училищ Прилуцького повіту. У 1870-му на свій кошт Іван Михайлович відкрив у Прилуках перше початкове жіноче училище. Задумавши створити розкішну міську садибу, Скоропадський викупив маєток по вулиці Роменській (на сьогодні - Київська), збудував там гарний будинок із флігелем, посадив красивий парк. А потім віддав садибу під гімназію (нині гімназія №1). За цей благородний вчинок та багато інших корисних справ Івану Скоропадському було присвоєно звання Почесного громадянина Прилук із встановленням його портрета в міській управі.
Як відомо, Скоропадський створив у нашому місті ще одну гарну садибу – "Острівки", яка на початку 20 століття належала його онукам Михайлові та Павлу (останньому гетьману України) Петровичам. Садиба площею понад 10 десятин із великим парком, двома будинками, озерами, каналами, штучними острівцями, альтанками й містками знаходилася на вулиці Скоропадській (сучасна Бособрода, територія ефіроолійного комбінату). Старожили розповідали, що у вихідні цей чарівний куточок мав право відвідати кожен прилучанин, аби відпочити, розважитися, покататися на човнах, попити зельтерської води. Та найбільшим захопленням Івана Скоропадського було створення шедевра садово-паркового мистецтва - дендропарку "Тростянець". У 1830-х, після одруження з Є.П. Тарновською, батьки подарували Івану Тростянець, де збудували для молодої сім’ї палац (1833). Із цього часу й почалася ... Читать дальше »
Просмотров: 1033 | Добавил: admin | Дата: 20.02.2010 | Комментарии (2)

 Зима ще продовжує випробовувати нас рясними снігопадами, хуртовинами й морозами, а в школах та гімназіях Прилук уже розпочалася робота по підготовці до організованого закінчення навчального року та проведення державної підсумкової атестації за курс молодшої школи (4 клас), основної школи (9 клас) та старшої школи (11 клас).
Відповідно до нормативно-розпорядчих документів Міністерства освіти і науки України, управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації, відбулися суттєві зміни в умовах та термінах проведення державної підсумкової атестації випускників 11-х класів. У цьому навчальному році випускні екзамени для них будуть проведені з 11 по 18 травня 2010 року у формі контрольних робіт з трьох основних навчальних дисциплін:



11 травня - українська мова (переказ без додаткового творчого завдання за текстом, визначеним управлінням освіти і науки облдержадміністрації);
14 травня - математика (обов’язково для класів з поглибленим вивченням математики та класів універсального, природничо-математичного, економічного, інформаційно-технологічного профілів, у яких час, відведений на вивчення математики, становить не менше 4 годин на тиждень; завдання готують навчальний заклад та управління освіти і науки облдержадміністрації) або історія України (обов’язково для класів філологічного, суспільно-гуманітарного, художньо-естетичного та спортивного профілів).
Для учнів, які навчалися у класах технологічного профілю, підсумкові контрольні роботи проводяться з математики чи історії України за вибором учня.
18 травня – контрольна робота з предмету за вибором учнів.
У загальноосвітніх навчальних закладах з профільним навчанням обов’язково проводиться підсумкова контрольна робота з предмета за вибором відповідно до профільної підготовки.
Випускники 9-х класів складатимуть державну підсумкову атестацію з 1 по 18 червня з п’яти предметів:
1 червня – українська мова (диктант за завданнями, оголошеними Міністерством освіти і науки України);
8 червня - математика (завдання атестаційної роботи готують навчальний заклад та управління освіти і науки облдержадміністрації)
Випускники 9-х класів також складатимуть державну підсумкову атестацію з географії, біології та одного гуманітарного предмету за вибором навчального ... Читать дальше »
Просмотров: 4594 | Добавил: admin | Дата: 20.02.2010 | Комментарии (0)





www.priluki.at.ua © 2024 | Используются технологии uCoz