Прилуки ВКонтакте
Прилуки Facebook
Прилуки Google+
Написать
Пятница, 26.04.2024, 13:00

Календарь новостей

«  Октябрь 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входа

Приветствую Вас Гость!

Поиск

Реклама

Наш опрос

Хотели бы вы жить в другом городе?
Всего ответов: 62

Погода

Облако тегов

Статистика



Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
"СІЛЬСЬКИЙ СОКРАТ", ЮКА І "ДІД КОВАЛЕНКО"
"В 2011 году исполнилось бы 80 лет художнику Юрию Коваленко. Убежден, что наш город, считающий себя культурной столицей Украины, должен был бы начать готовиться к этому юбилею заранее, выпустить календари с репродукциями его картин, подготовить ряд выставок. Произойдет ли это? Не уверен. Но радуюсь, что уже сейчас Музей современного искусства Одессы выделил отдельный зал для своей коллекции живописи Юрия Коваленко... Не Юра Коваленко уходит от нас. Мы все сообща, сумев или не сумев объясниться, ушли от Юры Коваленко", - пише на сайті Всесвітнього клубу одеситів Олег Губар.

Варто і нам, прилучанам, щось написати і подумати з цього приводу. Так уже повелося, що ми починаємо цінувати людей тільки тоді, коли їх втрачаємо. Що ж до особистості Юрія Коваленка, то для багатьох він і досі залишився дивакуватим та незрозумілим тільки тому, що був «справжнім». Для тих, хто взагалі вперше чує це прізвище, зазначимо, що Юрій Андрійович Коваленко - український художник, живописець і графік. Народився 1931 року в Прилуках. У 1959 році закінчив Одеське театрально-художнє училище, а в 1969-му - Ленінградський театрально-музичний інститут. Основні живописні твори: "Вечір в яру" (1968), "Дід з грушами" (1971), "Розмова" (1973), "Івасик-Телесик" (1978), "Дві хати" (1980), "Риби" (1983). Учасник багатьох виставок, у тому числі в Німеччині у 1991 році. Жив і працював у Одесі. Член Спілки художників СРСР з 1988 року. Помер 2004 року, похований у Прилуках. Нагадаємо, що Юрія Андрійовича часто називали "сільським Сократом" за його природність та яскраву зовнішність, для колег він був ЮКа, а для небагатьох – дід Коваленко. Слід зауважити, що в Одесі встановлено меморіальну дошку Юрію Коваленку. 

А що ж маємо ми, прилучани? На жаль, тільки світлі спогади небагатьох його колег та знайомих і декілька його робіт, що зберігаються у фондах Прилуцького краєзнавчого музею. Невелика кількість робіт є і в приватних прилуцьких зібраннях. Останнім часом роботи Коваленка із зібрання Прилуцького музею неодноразово виставлялися. І це вже добре. Зберігся і будиночок на Рокитному, де виріс геній пензля та де, приїжджаючи в Прилуки, він творив під старою грушею. 

Коваленко - відомий одеський художник, але він ніколи не полишав Прилуки ані в думках, ані в своїй творчості. Наш музей не має тої кількості робіт, присвячених Прилукам, яка є в Одеському музеї, але приємно вже від того, що вони є. 

Ми не будемо говорити про талант Коваленка, характеризувати його творчість. Повернемося до того, як Прилуки можуть вшанувати пам'ять Майстра. Отож, прилуцький музей пропонує оголосити наступний рік роком Юрія Коваленка. Музей уже налагоджує зв'язки із сином художника - Андрієм. Звичайно, ми плануємо проведення вечора пам'яті та виставку, до якої хотіли б залучити приватних колекціонерів. Ну а щодо встановлення меморіальної дошки, то це складне питання, але, я думаю, знайдуться люди, котрі зможуть ділом довести свої слова, а не лише нахвалятися, як вони прагнуть зберегти нашу спадщину. 

Сподіваємося і на зустріч з одеськими колегами. Не виключено, що вони захочуть покласти квіти на могилу відомого художника. Усе залежить від нас із ВАМИ. Потрібно тільки визначитися з нашими бажаннями і пріоритетами та навчитися сприймати людей такими, як вони є, і цінувати, що нам посилає Господь.

Нехай ця стаття буде першим кроком на шляху до увічнення пам'яті Майстра. Тетяна Зоць
Просмотров: 573 | Добавил: admin | Рейтинг: 0.0/0 | |
Всего комментариев: 0
Смотрите также:
[Новости Прилук]
Опалювальний сезон розпочнеться? (0)
У Новий 2009 рік з газетою «В двух словах» (0)
Книга обліку доходів і витрат 2011 (1)
Хроника прилуцкого ВАНДАЛИЗМА (0)
Проблеми сім’ї - проблеми країни (0)
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]




www.priluki.at.ua © 2024 | Используются технологии uCoz