Прилуки ВКонтакте
Прилуки Facebook
Прилуки Google+
Написать
Среда, 24.04.2024, 10:33

Календарь новостей

«  Август 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Форма входа

Приветствую Вас Гость!

Поиск

Реклама

Наш опрос

Хотели бы вы жить в другом городе?
Всего ответов: 62

Погода

Облако тегов

Статистика



Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
ПОЧАТОК ПОШУКУ КІНЦІВ
ПОЧАТОК ПОШУКУ КІНЦІВ

Критика комунальної сфери завжди вважалася безпрограшним електорально-схвальним варіантом. Наприклад, карту тарифів на житлово-комунальні послуги дуже зручно розіграти напередодні виборів. Та хіба тільки тарифів? Підходиш до будь-якого будинку для зустрічі з виборцями і ставиш питання: «Вас влаштовує таке обслуговування ваших помешкань?» І тут же отримуєш у відповідь потік нарікань, обурень та стурбованості. Щоб підсилити ефект, можна трохи заглибитися у подробиці: залізти до підвалу чи просто пройтися по під’їздах. Резюмувати такий похід у маси можна наступним: перше - повторити критику і нарікання вже озвучені, але систематизувавши їх; друге – сказати, що вартість послуг є завищеною і її треба зменшувати у рази; третє – радикальний шлях: повідомити жильцям, що з подібною практикою буде покінчено, директора звільнено, а підприємство повністю переформатовано. 
Як показала практика, все вище озвучене працює. Люди скаржаться, їм обіцяють, і так продовжується постійний циклічний похід по колу, без вирішення проблем, з пошарпаними сходовими клітинами, порепаною відмосткою, дірявим дахом і мокрими стінами. 
ЖЕКоподібна система давно себе вичерпала. Рудимент совкового домоуправління ніколи вже не реінкарнується. Добитий старістю і якістю обслуговування житловий фонд є причиною того, що співвласники не стоять у черзі для реєстрації ОСББ. Громадяни прекрасно розуміють, що у випадку передачі їм усього будинку проводити капітальний ремонт будівельних конструкцій та інженерних мереж, хоч це й передбачено законом, ніхто не буде. Рятування потопельників залишається справою останніх. Ні плота, ні рятівного копієчного кола ніхто не кине. Із часом ситуація лише загострюється. Зашморг стає все сильнішим. 
Не так давно я теж зустрічався з мешканцями одного багатоквартирного будинку і теж вислухав шквал критики. Я теж обіцяв їм допомогти, тим більше, що він (будинок №60 по вулиці Переяславській) знаходиться у документально підтвердженому аварійному стані. Були навіть певні здобутки, але тільки у паперовому вигляді: виділено двісті тисяч гривень на капітальний ремонт даху. Стан міського бюджету зупинив реалізацію плану часткового порятунку. Я чекав весни, потім літа, і ось скоро осінь. Не зроблено нічого. Я не говорю про якісь спроби проведення капітального ремонту, ніхто навіть не спромігся хоча б заштукатурити частково стіни п’ятого поверху над перемичками. Далі - знову мокра холодна осінь і туга… з баддями на кухні, у які мешканці збиратимуть зовнішні метеорологічні чинники. Я неодноразово зустрічався з керівництвом КП «Прилукижитлобуд» і кожного разу отримував відповідь, лаконічну до крику: «У нас немає коштів». Я конкретизував проблематику й акцентував увагу принаймні на частковому латанні даху та облаштуванні водовідливів у межах відрахувань за обслуговування окремо взятого будинку. Знову чітка, як постріл, відповідь: «Немає коштів». 
Інший приклад. У п’ятиповерхівці, де розміщена редакція «Града», вже добрий десяток років опадає фасадна плитка. Благо, що її колись поклеїли велику кількість і падати вона ще буде довго. Мешканці будинку та редакція призвичаїлися до такого стану речей. До всього можна звикнути. Просто не ходити близько під стінами або прожогом бігти, уповаючи на низький відсоток вірогідності. Така собі ЖЕКівсько-кахельна рулетка. Вкотре пробігаючи між штучним каменепадом, я черговий раз емоційно у телефонному режимі поспілкувався з директором КП «Прилукижитлобуд». Прибувши на місце особисто, пан Мозгов повідомив мені про відсутність наявності, звісно ж, коштів, він знову не був оригінальним. Але треба віддати належне: цього разу я став свідком експромту і того, як у блискавичний спосіб вирішується проблема. На фасад будинку було прилаштовано аркуш паперу в прозорому файлику (щоб не розмок від снігу і дощу) з попереджувальним написом: «Обережно, аварійна дільниця! Можливе падіння керамічної плитки». Клас! Як у тому фільмі - «Ти туда нє хаді, снєг в башка попадьот…». Слід відзначити належну турботу керівництва комунального підприємства про голови необережних прилучан. Регулярно - щотижня - змарніла паперова табличка оновлювалася! 
Незабаром осінь. Особисто я не знаю, що скажу мешканцям багатоквартирних будинків. Відчеканити збиту фразу «Немає коштів» і розвести руками я не маю права. По-перше, а хто знає, є кошти чи їх немає? У нас КП «Прилукижитлобуд» працює як закрите підприємство Міноборони. Такий собі чорний ящик: усі знають, що на вході, коли платять по рахунках, бачать дулю на виході, коли переступають поріг своїх під’їздів, але ніхто не знає, що там усередині. 
Будь-яка діяльність, навіть недолуга, обов’язково залишає фінансовий слід. Для того, щоб з’ясувати всі аспекти господарської діяльності «Прилукижитлобуду», я звернувся з депутатським запитом на адресу цього комунального підприємства. Озвучений і підтриманий він був на останній сесії міської ради. Мені видалася трохи дивною реакція окремих депутатів. Дехто уздрів у моїх діях прояв агресії чи то навіть початок каральної кампанії проти сумлінно працюючого підприємства. Запевняю всіх: я не хочу дочасно якоїсь крові. Давайте після отримання відповідних документів проведемо їх аналітику. Можливо, доведеться витребувати ще додаткові документи і врешті визначитися й аргументовано оцінити справжній стан речей у діяльності «Прилукижитлобуду». Жалкую, що я цього не зробив два місяці тому, час втрачено. Даруйте, але я також щиро вірив, що відливи і дахи на будинках мого округу - це питання елементарної черговості, й чекав, як і всі.
Після того, як я на сесії підняв питання стосовно необхідності перевірки діяльності КП «Прилукижитлобуд», на прилуцькому телебаченні почалася прокрутка сюжетів про ремонти під’їздів будинків у військовому містечку. Червоною ниткою у репортажах комунального ТБ проходить акцент на високій якості організації робіт іншим комунальним підприємством. Можливо, це лише збіг обставин. Можливо. А втім, солодкими і причесаними сюжетами дах не полатаєш. А ейфорія від перегляду такого «мила» навряд чи врятує від падіння кахельної плитки на голову глядача – жильця багатоповерхівки, який може ним не стати за фізичним визначенням і станом здоров’я.
На початку вересня, після отримання фінансово-господарських документів КП «Прилукижитлобуд», я обов’язково проінформую громаду про те, що вдалося з’ясувати у діяльності підприємства. А потім разом спробуємо шукати вихід.
Владислав Кіча, депутат міської ради по виборчому округу №5
Просмотров: 643 | Добавил: admin | Рейтинг: 0.0/0 | |
Всего комментариев: 0
Смотрите также:
---------- ПОДДЕРЖКА НОВОГО САЙТА ---------- (0)
До порядку – по порядку! (0)
Главное не количество, а качество (0)
На території лікарні буде церкв (2)
Присвоили имена улицам города (1)
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]




www.priluki.at.ua © 2024 | Используются технологии uCoz