Прилуки ВКонтакте
Прилуки Facebook
Прилуки Google+
Написать
Суббота, 20.04.2024, 10:58

Календарь новостей

«  Июль 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Форма входа

Приветствую Вас Гость!

Поиск

Реклама

Наш опрос

Хотели бы вы жить в другом городе?
Всего ответов: 62

Погода

Облако тегов

Статистика



Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Індивідуальне опалення – вимога часу і громади, або Слідами актуального інтерв’ю
«Міська влада підтримує бажання прилучан встановлювати індивідуальне опалення», – стверджує заступник міського голови Прилук Володимир Назім. Йому вторить журналістка: «можна сказати, що Прилуки нарешті взяли курс на індивідуальне опалення» (із інтерв’ю із Володимиром Назімом «Побудинково. І крапка», газета «Град Прилуки» від 29 червня 2011 року).

Прочитавши інтерв’ю з Володимиром Назімом, я так і не зрозумів, як конкретно підтримує прилучан міська влада при встановленні автономного опалення. Вона просто заборонила робити це.
Та як би там не було, 32% колишніх абонентів «Прилукитепловодопостачання» мають на сьогодні автономне опалення, а значить, своє тепло та гарячу воду, витрачають на це менші кошти і не мають боргів перед даним підприємством. А іншим зась. Чому? Чи гірші, чи невчасно подали заяви? Тож платіть 620-650 гривень за опалення за місяць і долайте проблеми з гарячою водою і не тільки. Тоді як Конституція України стверджує, що всі люди рівні в правах, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, звуження прав не допускається нормативно-правовими актами.
Проблема опалення та гарячої води потребує вирішення. Постійним підняттям тарифів (навіть найобґрунтованішим) нічого не зміниш. Тариф піднявся, загальна сума проплати трохи зросла, але – увага!!! – її відсоток зменшився, борги за тепло збільшилися. І як би не підвищували тарифи, все зостається по-старому. Стан кілометрових теплотрас і котелень погіршується. Коефіцієнт корисної дії котлів украй низький. Реконструкція котельного господарства – багатомільйонна справа. І якби кошти й були, навіщо їх витрачати? Така система опалення - вчорашній день, вона вже зникає і з часом узагалі зникне.
Згоден з Володимиром Назімом у тому, що автономне опалення "значно дешевше і комфортніше, ніж централізоване", що "з переходом усіх прилучан на автономне опалення у міської влади відпаде величезний шматок роботи і відповідальності, а люди матимуть дешевші послуги".
Як бачимо, інтереси прилучан і міської влади співпадають. Отримаємо економію енергоносія – газу, відповідальність власника за своє житло, тепло та гарячу воду, і у влади буде більший простір для праці на громаду й державу.
Наскоком на автономне опалення не перейти, це треба робити поступово і рішуче. По-перше, необхідно ухвалити рішення "Прилуки переходять на автономне опалення". По-друге, розробити програму виконання цього рішення в часі. Спочатку з'ясувати кількість прилучан, котрі бажають встановити автономне опалення, визначити, який відсоток автономного опалення в кожному будинку. Де він дуже високий – порахувати бажаючих і спроможних обзавестися індивідуалкою, неспроможним надати кредит, безвідсотковий або з малими відсотками. До речі, влада свого часу це робила. А окремим громадянам, наприклад, учасникам бойових дій чи інвалідам І групи – надати допомогу. Звернути увагу на будинки, розташовані на кінцях теплотрас, перевести їх на автономне опалення в першу чергу - зменшаться витрати тепла, навантаження на котли, сума коштів на ремонт теплотраси.
Де взяти гроші? - Не витрачати їх на підвищення ефективності неефективного котельного господарства, а направити на кредити.
КП "Прилукитепловодопостачання", створивши конкуренцію приватним фірмам, мусить зайнятися виготовленням необхідної документації, монтажем і випробуваннями автономного опалення. Надавати кредит за певний відсоток з умовою укладання угоди на подальше обслуговування та ремонт опалення.
Не треба нікого звинувачувати в політиканстві й популізмі, не треба лаяти колишню міську владу, бо сьогоднішня така сама. Просто влада повинна працювати для людей, вони того варті.
Олексій Дорошенко, депутат Прилуцької міської ради
Просмотров: 441 | Добавил: admin | Рейтинг: 0.0/0 | |
Всего комментариев: 0
Смотрите также:
Козацький хрест нашим землякам на Рівненщині (0)
Ковток «джерельної» води (1)
Данс-дует – 2007 (0)
ОСТАННІЙ ДЗВОНИК НЕЗАБАРОМ (0)
В очікуванні Удачі (0)
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]




www.priluki.at.ua © 2024 | Используются технологии uCoz