Прилуки ВКонтакте
Прилуки Facebook
Прилуки Google+
Написать
Вторник, 23.04.2024, 11:23

Календарь новостей

«  Июнь 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Форма входа

Приветствую Вас Гость!

Поиск

Реклама

Наш опрос

Хотели бы вы жить в другом городе?
Всего ответов: 62

Погода

Облако тегов

Статистика



Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Вогонь без кордонів
Рятувальники Чернігівщини разом із білоруськими колегами гасили нафту й газ

Повітря до неможливості було схоже на воду. Дзеркальна гладінь танцювала хвилями, а з нею – зелене листя дерев, що відбивалося й водночас тануло в цьому рухливому дзеркалі. Гучне гудіння нагадувало шум потужного водоспаду. Відкинувши решту звуків та образів, можна було перенестися подумки до того величного водоспаду, дивовижна краса якого залишає людині єдино правильний вибір: забути про все й милуватися, доки від безперервного споглядання без жодного кліпу не засльозяться очі.
Насправді ж деталей, якими можна було б знехтувати, виявилося забагато. І головна з них, та ще й у множині – люди. Переважно вони тримали в руках фото-, відеокамери чи то придатні для зйомок мобільні телефони. Аматорські та професійні об’єктиви цілилися на стихію, котра вирувала в кількох десятках метрів і, розпікаючи повітря, робила його схожим на воду.
Кадри фотосесій і відеороликів "прикрасило" полум’я газового фонтану, яке виривалося з-під землі. Здавалося, що язики вогню вискакують із пащі дракона, що зачаївся десь тут-таки, готовий усе довкола злизати своїм гарячим подихом. За півгодини до того картина виглядала не менш приголомшливою і ще більш розмаїтою в кольоровій гамі. У відкритому резервуарі горіла нафта, виділяючи в атмосферу клуби чорно-сивого диму. Це виглядало як виверження вулкану, вражаюче навіть і без поштовхів землі під ногами. 
Незважаючи на реальність і близькість небезпеки, люди з камерами навіть не думали розбігатися навтікача. Дехто, навпаки, рухався не від вогню, а поближче до нього, щоби зробити вдаліший кадр. Вони відчували власну захищеність, оскільки зовсім поряд руку на пульсі стихії тримали рятівники. Чоловіки в спецобмундируванні злагоджено й уміло протидіяли вогняному натиску, не дозволяючи йому виходити за допустимі рамки. Це проводили спільні навчання підрозділи МНС Чернігівського гарнізону та Республіки Білорусь.
Більше сотні бійців і три десятки пожежної техніки прибули на полігон психологічної підготовки, що розташований біля села Світличне на Варвинщині. Поруч – Гнідинцівський газопереробний завод, а звідси – можливість експериментувати з гасінням нафти та газу. Подібного полігону в Білорусі немає, але на те вони й добросусідські відносини, щоб допомагати сусідові й ділитися з ним.
– Надзвичайні ситуації не мають кордонів, – сказав закордонний гість, заступник міністра надзвичайних ситуацій Білорусі Олександр Шамко, подякувавши українській стороні за нагоду потренувати особовий склад. 
– Ми дуже раді, що білоруська сторона прийняла запрошення, – привітав гостей начальник УМНС України в Чернігівській області Володимир Муха, який керував ходом навчань. – Україна готова в будь-яку секунду прийти на допомогу сусідній державі. Переконаний, що й Білорусь так само. Ми – дружні народи, тож ми повинні разом долати можливі труднощі.
На захід також прибули заступник міністра надзвичайних ситуацій України Віталій Бут, представники Чернігівської облдержадміністрації, ПАТ "Укрнафта", заводу "Пожспецмаш", обласних і районних управлінь МНС Білорусі та Чернігівщини відповідно. Перед практичною частиною навчань учасники та гості ознайомилися із сучасними зразками пожежно-рятувальної техніки та обладнання, що їх мають у своєму розпорядженні пожежні підрозділи двох держав. Показав свої нові розробки й Ладанський завод "Пожспецмаш": два автомобілі першої пожежної допомоги на шасі "ГАЗ-3310" і "Hyundai HD-65" та дві автоцистерни на шасі "МАЗ-631708" і "КрАЗ-65053". Білоруси зі свого боку продемонстрували можливості власної техніки, зокрема, мобільного пункту управління МНС, який через супутник може зв’язатися з будь-якою країною світу, а також автомобіля газо-водяного гасіння, оснащеного турбореактивним двигуном.
– Наша техніка практично не поступається білоруській, – поділився міркуваннями підполковник Сергій Вербицький, заступник начальника управління МНС у Прилуцькому районі Сергій Вербицький. – Вона більше підлягає ремонту, бо запчастини маємо власні.
Крім того, чернігівські рятувальники поділилися з колегами досвідом гасіння затяжних і крупних пожеж, адже їм доводилося ліквідовувати аварії на Гнідинцівському ГПЗ, 72-й та 91-й свердловинах Мільківського й Скороходівського газових родовищ у Прилуцькому і Талалаївському районах відповідно.
Також у ході навчань проводилося гасіння полум’я на технологічних установках із переробки газу й стабілізації нафти. Дії підрозділів МНС Чернігівського гарнізону та Республіки Білорусь визнано професійними, оперативними та злагодженими. 
Олександр Бойко
Просмотров: 7495 | Добавил: admin | Рейтинг: 0.0/0 | |
Всего комментариев: 0
Смотрите также:
ГОЛОСУЙТЕ ЗА НАС 9-10 ЖОВТНЯ – І МИ ПЕРЕМОЖЕМО (0)
Прилуки туристичні (0)
ВІД УКРАЇНИ – ВИХОВАНЦІ НАДІЇ РАТИНСЬКОЇ (0)
Сообщение от adminA (1)
Прилуцкие геологи готовы к экономическому прорыву (0)
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]




www.priluki.at.ua © 2024 | Используются технологии uCoz