Прилуки ВКонтакте
Прилуки Facebook
Прилуки Google+
Написать
Суббота, 20.04.2024, 16:03

Календарь новостей

«  Февраль 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Форма входа

Приветствую Вас Гость!

Поиск

Реклама

Наш опрос

Хотели бы вы жить в другом городе?
Всего ответов: 62

Погода

Облако тегов

Статистика



Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Безкоштовні години, спокійні ночі
Безкоштовні години, спокійні ночі
На спільному засіданні Громадська рада міста та Рада старійшин визначили час безкоштовного перевезення пільговиків і погодились обмежити торгівлю вночі

Щоб стати точкою зламу, та чи інша подія мусить внести в буденне життя елемент раптових змін. Усім хочеться чекати перемін у кращий бік, але невесела реальність частіше налаштовує на песимістичний лад. Не хотілося б робити остаточних висновків, та, схоже, переломними моментами для прилучан, які користуються послугами громадського транспорту, стали 1 січня, коли міська влада започаткувала механізм перевезення пільговиків відповідно до чинного законодавства України, та 17 січня, коли відбувся перший у новому році конкурс по визначенню перевізників на міських автобусних маршрутах. Перед тим багато говорилося про небажання перевізників працювати на запропонованих виконкомом міської ради умовах, а саме возити пільгових пасажирів безкоштовно, будь-коли і в будь-якій кількості. Проблеми з покриттям маршрутної сітки, що виникли незадовго до конкурсу, були нібито вирішені, але, на жаль, побільшало стареньких «Фольксвагенів», украй незручних для пасажирів, але економічніших у плані використання паливно-мастильних матеріалів. 
Згідно з народною мудрістю, в тісноті можна вживатися без образ. Але на практиці народ показує зовсім інше ставлення до ближніх. Чого тільки не почуєш у набитій по зав’язку маршрутці! Разом із публічним приниженням з автобуса можна винести відтоптані ноги чи розідраний одяг. Про толерантне ставлення до інших, у тому числі пільговиків, ідеться все менше – кожен думає насамперед про власну персону та її тілесну цілісність. Про себе дбають і перевізники, котрі не хочуть зношувати транспорт і зазнавати збитків.
Невтішні фарби цієї картини свідчать на користь компромісного рішення, про яке наша газета писала в одному з попередніх номерів. Визначення щоденних годин для перевезення пільгових категорій пасажирів без обмежень розглядалося на засіданні президії громадської ради міста, де запротоколювали час із 9 до 16 години без перерви. Остаточний варіант мало ухвалити 26 січня спільне засідання двох дорадчих органів – Громадської ради та Ради старійшин Прилук, де були присутні й представники місцевих осередків політичних партій.
Після доповіді голови конкурсного комітету по визначенню перевізників, заступника міського голови Олександра СИВЕНКА спалахнула жвава дискусія. Депутат міськради від БЮТу Світлана ЯРЕМЕНКО акцентувала увагу на проблемному маршруті №8, кінцевими зупинками якого є два міські кладовища. Автобус ходить лише вранці й після обіду, тоді як до місць вічного спочинку рідних люди хочуть навідуватись і в інший час. Як зауважив доповідач, на цьому маршруті працює перевізник за тимчасовим договором, однак уже із 7 березня, після проведення повноцінного конкурсу, буде укладено 5-річний договір, за умовами якого перевізник матиме у вигляді бонусу два комерційні маршрути. Ясна річ, втрачати прибутковий 21-й маршрут йому не захочеться, тому працюватиме на совість і на маршруті №8. 
Схвально щодо ідеї об’єднання в лоти прибуткових і неприбуткових маршрутів виступив Олексій ГАВРИШ, депутат міської ради від Партії регіонів. Крім того, він висловив ініціативу підняти клопотання перед Верховною Радою про збільшення відшкодувань за пільгові перевезення. Пропозицію щодо необхідності звернутися до парламенту та народних депутатів із проханням переглянути питання перевезення пільгових категорій громадян з метою визначення їм адресного відшкодування коштів вніс депутат міськради від Соцпартії Олександр ПРОЗУР. 
Як і завжди, активними були ветерани, обурені низьким рівнем культури та обслуговування в громадському транспорті й ставленням водіїв, кондукторів і пасажирів до інвалідів війни, «афганців» і чорнобильців, які своїми звитягами заробили беззаперечні пільги. Було висловлено думку, що перевізники штучно нагнітають напругу, аби диктувати свої умови всупереч закону. На противагу цьому прозвучало, що держава не виконує зобов’язань як перед пільговиками, так і перед перевізниками. За інформацією управління праці та соціального захисту населення, за січень із державного бюджету перевізникам не відшкодовано жодної копійки за пільгові перевезення, лише 30% від необхідної суми очікується в лютому. Лунали також пропозиції повернутися до талонної системи, створити постійно діючу комісію, диспетчерський пункт чи то транспортний відділ – інстанцію, котра б слідкувала за порядком на маршрутах. Але все це – питання перспективи, причому не надто близької, не кажучи вже про їхню доцільність.
У підсумку на засіданні вирішено визначити час безкоштовного перевезення пільговиків із 9 години ранку та клопотати про звернення у центральні органи влади щодо вдосконалення законодавства у системі автоперевезень. Варто наголосити, що рішення Громадської ради та Ради старійшин носять рекомендаційний характер. Порядок перевезення пільговиків остаточно затвердить виконком міської ради. 
Так само дорадче й друге рішення спільного засідання – про обмеження торгівлі після 22 години. Це питання постало після численних звернень до виконкому комітетів самоорганізації населення, силових структур, мешканців прилеглих до закладів торгівлі будинків, які скаржаться на антисанітарію, шум, складну криміногенну ситуацію біля цілодобових магазинів. Детально розглянуто приклад магазину «Ліцей», що по вулиці Костянтинівській, на який особливо багато нарікань. Зважаючи на приведені аргументи, Громадська рада і Рада старійшин підтримали проект про обмеження торгівлі з 22 години.
Олександр Бойко
Просмотров: 647 | Добавил: admin | Рейтинг: 0.0/0 | |
Всего комментариев: 0
Смотрите также:
Полювання на «зайців» (0)
ЗНАЙОМСТВО ЗБЛИЗЬКА (0)
Соціальна політика (2)
Прилуки туристичні (0)
ЮВІЛЕЙ ПРИЛУК: СУЦІЛЬНІ СЮРПРИЗИ, А В ПОДАРУНОК – НОВА ГІМНАЗІЯ (0)
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]




www.priluki.at.ua © 2024 | Используются технологии uCoz