Прилуки ВКонтакте
Прилуки Facebook
Прилуки Google+
Написать
Четверг, 28.03.2024, 15:51

Календарь новостей

«  Январь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Форма входа

Приветствую Вас Гость!

Поиск

Реклама

Наш опрос

Нравится ли Вам новый вид сайта?
Всего ответов: 15

Погода

Облако тегов

Статистика



Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
СНІД недаремно вважається чумою ХХ століття
СНІД недаремно вважається чумою ХХ століття. Ця хвороба вже давно міцно охопила своїми щупальцями Україну, яка лідирує в Європі по темпах поширення інфекції. Щоденно у нашій державі від СНІДу помирає 7 чоловік. Якщо цей показник помножити на рік, десять, двадцять - отримаємо жахливі цифри. Не є виключенням із загальноукраїнської ситуації й наше місто. Про реальний стан із захворюваністю на СНІД у Прилуках розповідають місцеві лікарі:

Василь Зленко, лікар-інфекціоніст міської поліклініки:
- На жаль, сьогодні ми змушені констатувати: 10 років боротьби зі СНІДом пройшли незадовільно. Кількість вірусоносіїв і хворих не тільки стрімко зросла, а й нині продовжує збільшуватися. Як не прикро це усвідомлювати, та Прилуки впевнено утримують першість зі СНІДу на Чернігівщині: якщо в області реєструється 140 випадків захворюваності на 100 тисяч населення, то у нашому місті - близько 350 випадків. Щороку наші лікарі виявляють ВІЛ/СНІД у середньому у 80 прилучан. Так, у 2008 році виявлено 81 людину, у тому числі 27 хворих. Загалом же на сьогодні у місті проживає 171 ВІЛ-інфікований дорослий та 10 дітей. У той час лікування за державною програмою отримують лише четверо хворих. У минулому році від СНІДу померло 19 чоловік, а усього хвороба вже забрала життя 88-ми прилучан.

Світлана Дзюба, лікар-акушер-гінеколог жіночої консультації:
- За 9 місяців 2008 року обстежено на ВІЛ-інфекцію 765 жінок, у тому числі 431 вагітну. З них 3 виявилися уражені вірусом імунодефіциту. Найголовнішу роль ми відводимо профілактичній роботі серед пацієнтів. Так, усім жінкам при взятті на облік по вагітності видаємо відповідні пам’ятки, в «Школі відповідального батьківства» проводимо практичні демонстрації, ситуаційні та рольові тренінги, що дозволяють всебічно озброїти людину усіма можливими засобами уникнення або зниження ризику зараження ВІЛ-інфекцією в тій чи іншій життєвій ситуації. Відповідно до діючого законодавства, відділ РАЦСу пропонує всім нареченим, котрі подали заяву про реєстрацію шлюбу, обстежитися на ВІЛ-інфекцію у жіночій консультації (зараз - відділення акушерства та гінекології). З метою профілактики ВІЛ-інфекції обстеження проводяться при щорічних профілактичних гінекологічних оглядах жінок, а також при направленні для госпіталізації до стаціонару та для штучного переривання вагітності. 

Як же вберегтися від страшної хвороби, не поповнити сумну статистику уражених ВІЛ-інфекцією? - З таким запитанням наша газета звернулася до пересічних прилучан.

Оксана, студентка:
- Я думаю, що сьогодні ми достатньо поінформовані про СНІД і знаємо, як його уникнути. Це, перш за все, здоровий спосіб життя, постійні статеві партнери. Але, незважаючи на обізнаність, люди все ж заражаються СНІДом. Чому це відбувається, складно пояснити. Але переконана: якщо кожен усвідомить, що має лише одне життя і краще його прожити без болю, розчарувань і хвороб - СНІДу стане менше.

Леонід Михайлович, пенсіонер:
- Ми вік жили і не знали ні про який СНІД. А зараз тільки про нього й говорять. Нехай молодь живе по-людськи: не п’є, не колеться, не зраджує, то й не захворіє. Самі собі наносять шкоду, не думають ні про власне здоров’я, ні про батьків, ні про рідних. Вони краще нас, стариків, знають, як уберегтися від СНІДу (про це ж кругом пишуть і передають), та про запобіжні заходи чомусь мало хто з молоді думає. Бо хочеться всього попробувати, красиво пожити. А коли спохвачуються - вже буває пізно.

Ольга Олексіївна, працівниця приватної фірми:
- Я читала, що вірусу ВІЛ взагалі не існує, це просто вигадка лікарів і фармацевтів, аби «викачати гроші» у людей на так зване лікування (яке чомусь невиправдано дороге). Насправді ж ВІЛ/СНІД - це не що інше як послаблення імунної системи. Звісно, що для українців це найбільша проблема, бо ми потерпаємо і через Чорнобиль, і через екологію, та ще й змушені важко працювати. А той вірус тут зовсім ні до чого. Гадаю, в такій думці є доля правди.


Вікторія КОВАЛЬЧУК
Газета "В двух словах" 
м. Прилуки №2 за 08.01.09

Просмотров: 679 | Добавил: admin | Рейтинг: 0.0/0 | |
Всего комментариев: 0
Смотрите также:
Щоб засохла земля ожила (0)
Ход выполнения Стратегии устойчивого развития Прилуччины до 2011 года (0)
Прилучане - первые (1)
У Олега Ляшка що сказано - те зроблено (0)
Прилуки – 2008: цифри і факти (0)
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]




www.priluki.at.ua © 2024 | Используются технологии uCoz