Прилуки ВКонтакте
Прилуки Facebook
Прилуки Google+
Написать
Пятница, 26.04.2024, 02:11

Календарь новостей

«  Декабрь 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Форма входа

Приветствую Вас Гость!

Поиск

Реклама

Наш опрос

Хотели бы вы жить в другом городе?
Всего ответов: 62

Погода

Облако тегов

Статистика



Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Завдання: вижити?
Останнім часом у більшості з нас не сходить з вуст обговорення можливих (як правило, негативних!) наслідків дії світової фінансово-економічної кризи. Ми стурбовані одним – як сьогодні жити і вижити в таких непростих умовах, коли заробітну плату затримують, банки не дають кредити, ціни в магазинах та на ринках ростуть, як гриби після дощу. Ще й щомісячно підвищується квартплата, яку ми (чи голодні, чи ситі) маємо сплачувати в обов’язковому порядку. І сплачуємо, бо розуміємо, чим це для нас може закінчитися.

Штучно створена чи ні, але криза ця вже відчувається і в Прилуках.

Впали економічні показники…
За статистичними даними у жовтні поточного року у порівнянні з вереснем відбулося зниження показників економічної активності (обсяги виробництва продукції) на 6%. Зокрема, виробництво на підприємствах галузі машинобудування зменшилося на 48%, готових металевих виробів – на 28%, іншої неметалевої мінеральної продукції – на 8%, на підприємствах легкої промисловості – майже на 14%, у переробній промисловості – на 10,6%. Зі слів заступника міського голови Надії Єременко, за проведеним моніторингом перспективи подальшого розвитку місцевих підприємств важко назвати оптимістичними. «Основні причини такої ситуації є загальними», - наголошує Надія Іванівна. – Це, по-перше, наслідки світової фінансово-економічної кризи; по-друге, зменшення збуту продукції, відсутність замовлень, труднощі з обіговими коштами, в тому числі, пов’язаними зі значними заборгованостями держави по відшкодуванню сум ПДВ та відсутність фіксованої ціни на енергоносії. Зважаючи на таку ситуацію, керівники підприємств вимушені вдаватися до непопулярних заходів. Виникає загроза вивільнення трудових ресурсів, зниження рівня заробітної плати та збільшення заборгованості по її виплаті. Використовуються такі методи як скорочений робочий тиждень, відпустки без збереження заробітної плати.

…й зросло безробіття
Змінилася ситуація і на ринку праці. Станом на 28 листопада рівень безробіття склав 4 відсотки, кількість безробітних з 1 жовтня збільшилася на 226 чоловік і складає 1443 особи. Щоденний моніторинг ринку праці свідчить, що ситуація є керованою, відсоток звільнених за скороченням штатів незначний, а всі зареєстровані в міськра-йонному Центрі зайнятості отримують державну допомогу відповідно до чинного законодавства.
У зв’язку із зменшенням доходів населення зменшується його купівельна спроможність. Лише за жовтень-листопад у Прилуках обсяг реалізації будівельних матеріалів зменшився на 70 відсотків, автомобілів – на 50, побутової техніки – на 15.

Валентин Тарасенко, в.о. директора магазину «Фокстрот»:
- За два останніх місяці обсяги продажів у магазині знизилися, як і зменшилася (у півтора рази) кількість покупців, бажаючих придбати побутову техніку саме у «Фокстроті». Щодо цін, то вони у порівнянні із загальноміськими (ми постійно проводимо моніторинг), нижчі, хоча дещо й зросли. Магазин постійно проводить загальнонаціональні акції, які дають шанс прилучанам придбати за доступними цінами товар. Від кризи ми потерпаємо, як і усі інші, не більше і не менше. Це світова тенденція і від неї нікуди не дінешся.

Криза в домі
Чи торкнулася фінансова криза пересічних прилучан – наша газета спробувала з’ясувати на вулицях міста.

Світлана Сергіївна, працівниця приватного підприємства:
- Особисто я ніяких змін не відчула. Аби по телебаченню щоденно не трубили про фінансову кризу, я б і не знала, що вона є. Як працювала – так і працюю. Як отримувала 680 гривень зарплати – так і отримую. А що ціни на продукти постійно зростають – так вони зростали й раніше, ще до так званої кризи.

Олена і Сергій, молоде подружжя:
- Ці зміни ми відчули на собі, коли вирішили днями придбати пральну машину. Ще місяць тому вона коштувала на цілу тисячу гривень дешевше! Коли ж ми врешті зібрали потрібну суму й прийшли до магазину, були неприємно здивовані новими цінами. Адже вони за лічені тижні підскочили до небес!
 
Та як би скрутно нам не жилося, які б сюрпризи не готували держава та доля, жити потрібно і намагатися жити достойно. Бо цим же ми й відрізняємося від світу тварин, що можемо залишатися людьми у найскладніших ситуаціях. А найголовніше - вірити в те, що найближчим часом криза мине, і все повернеться на круги своя.
 

Влада СОКОЛОВА,
газета „В двух словах”



Просмотров: 717 | Добавил: admin | Рейтинг: 0.0/0 | |
Всего комментариев: 0
Смотрите также:
Весенняя толока-2009: сделаем Прилуки нарядными (0)
Вісник місцевої влади (0)
Модернізації прилуцьких ЗМІ - бути!!! (1)
Як платимо за послуги? (0)
Тренінг для підприємців (0)
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]




www.priluki.at.ua © 2024 | Используются технологии uCoz