Прилуки ВКонтакте
Прилуки Facebook
Прилуки Google+
Написать
Среда, 24.04.2024, 20:22

Календарь новостей

«  Январь 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Форма входа

Приветствую Вас Гость!

Поиск

Реклама

Наш опрос

Хотели бы вы жить в другом городе?
Всего ответов: 62

Погода

Облако тегов

Статистика



Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
«Джерело» струменіє!
Попри всі негаразди та труднощі сьогодення, ще багато прилучан - істинних любителів і цінителів прекрасного - знаходять час та зусилля, аби почерпнути розумне, добре й мудре, відвідуючи засідання клубу книголюбів «Джерело». Так і 16 грудня 2007 року актова зала музичної школи (її люб’язно надає клубу директор школи Анатолій Бірюзов) зібрала відданих книголюбів на 252-ге засідання. Воно приурочувалося важливій події в житті нашого міста: виходу в світ чудового видання - енциклопедичного довідника «Прилуччина».

Про життєвий шлях одного із авторів довідника Олексія Савона, його роботу над «Прилуччиною», вивчення та збір цікавого матеріалу про рідний край, малу батьківщину, захоплююче розповіла голова клубу «Джерело» Галина Черкасова, котра, незважаючи на хворобу, всі свої знання й зусилля спрямовує на те, щоб пломенів у Прилуках вогник культури.

Олексій Савон під впливом чудових вчителів із самого дитинства захопився краєзнавством. Другим автором довідника є Дмитро Шкоропад, редактором - Георгій Гайдай, які пішли у вічність, не дочекавшись виходу книги. Вона мала побачити світ у 1997 році, але цілих десять літ йшла до читача. І якби не матеріальна підтримка нашого земляка-мецената Юрія Коптєва, то, мабуть, ще довго аркуші з безцінною інформацією про рідну прилуцьку землю залишалися б у шухлядах, нікому не відомими.

Книга висвітлює історію Прилуччини та Прилук, всіх сіл, селищ і найменших хуторів - навіть тих, що зникли з лиця землі. Так, згадка про зниклий хутір Барабашів дуже схвилювала киянку Валентину Бойко, яка в дитинстві часто гостювала у своїх прилуцьких дідуся та бабусі, і згаданий хутір - це хутір її прадіда. Інформація з довідника надихнула Валентину Бойко на написання чудової розповіді про свій рід, його генеалогію до газети «Сіверщина». Ця стаття була опублікована й у газеті «В двух словах».

Довідник містить цінні факти, які по крупинці, по крапельці довгі роки збирали автори. Це дані про природу Прилуччини, її адміністративний поділ, міські вулиці, пам’ятки архітектури й археології, меморіальні об’єкти, підприємства, установи, організації, товариства, заклади науки та культури, а також про відомих осіб, життя та діяльність яких тісно пов’язані з нашим краєм. Довідник містить 200 ілюстрацій, карт-документів та картосхем.

Автор передмови до книги, координатор проекту «Дім Миколи» Ігор Павлюченко, в своєму виступі звернув увагу присутніх на те, яким неоціненним внеском у духовну скарбницю Прилуччини стало видання такого енциклопедичного довідника. Ігор Анатолійович порушив важливу для всіх прилучан проблему - вивезення Прилуцького архіву до Чернігова. Це спричинило великі перепони у роботі з архівними матеріалами, а також загальмувало роботу над виданням згаданого довідника, перешкоджає вивченню історії Прилуччини. Ігор Павлюченко звернувся до всіх небайдужих з проханням порушувати в пресі та зверненнях до влади питання про необхідність повернення архіву до Прилук. Колишня завідуюча відділом Держархіву Людмила Шпилько розповіла про ту кропітку роботу, яку Олексій Савон проводив в архіві, збираючи матеріал для довідника.

Вчителька гімназії №5 Олена Клочко, батько якої та Дмитро Шкоропад були друзями й натхненними краєзнавцями, поділилася спогадами про них і висловила надію, що їхні напрацювання, які ще не знайшли свого висвітлення і які вона обіцяє люб’язно надати, знайдуть дорогу до свого читача й побачать світ.

Довідник «Прилуччина» з’явився в продажу. Його можна придбати в книгарні при кафе «За двома зайцями» по вул. Костянтинівській, де купити цю унікальну книгу пощастило й мені.

Валентина Макаренко, член клубу книголюбів «Джерело» 11.01.2008




Просмотров: 838 | Добавил: admin | Рейтинг: 0.0/0 | |
Всего комментариев: 0
Смотрите также:
СЛІДАМИ МУХОВЦЯ (0)
Слово с делом не расходится (0)
Круглий стіл з питань поводження з твердими побутовими відходами у м.Прилуки (2)
У ДОБРУ ПУТЬ! (0)
Прилучане - первые (1)
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]




www.priluki.at.ua © 2024 | Используются технологии uCoz